ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Modifiye yağlar ve üretim teknolojisi GMÜ510 GÜZ-BAHAR 3+0 S 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Tohum ve meyve kökenli ham yağların üretim süreçlerini açıklar
    2-Yağ rafinasyonu ve katı yağ üretim süreçlerini tanımlar
    3-Üretim süreçlerinde kalite sağlama ve kalite kontrol prensiplerini açıklar
    4-Ulusal düzeyde yağ sektörünü tanımlar
    5-Yağ teknolojisi alanında teknolojik gelişmeleri yorumlar
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14456
    Ödevler4021632
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)2012020
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 4012525
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   175
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     5,83 ---- (6)
    Dersin AKTS Kredisi   6
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Yağ kimyası ve bozunma reaksiyonları
    2 Yağlı tohum ve meyvelerin depolanması
    3 Ham yağ üretimi-ön işlemler
    4 Ham yağ üretimi-presleme ve çözgen ekstraksiyonu
    5 Yağ rafinasyonu-Degumming
    6 Yağ rafinasyonu-Nötralizasyon
    7 Yağ rafinasyoun-Renk Açma
    8 Yağ rafinasyoun-Deodorizasyon
    9 Yağ Modifikasyon Teknikleri-Fraksiyone Kristalizaston,
    10 Yağ Modifikasyon Teknikleri-Hidrojenasyon
    11 Yağ Modifikasyon Teknikleri-İnteresterifikasyon
    12 Margarin Üretimi
    13 Bitkisel yağ sektörü
    14 Yağ teknolojisi alanında gelişmeler
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç.Dr.Baran ÖNAL ULUSOY
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar Kayahan, M. 2020. Yağ Kimyası, Odtü yayıncılık, 240 s, I. Baskı, Ankara Kayahan, M. 2002. Modifiye Yağ Teknolojisi, ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıncılık, 288 s, I.Baskı, Ankara
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Bitkisel yağların ekstraksiyonu ve rafinasyonu ile katı yağ üretim sistemlerinin temel ilkelerinin ve yağ üretim sürecinde kalite sağlama ve kontrol unsurlarının kavratılması amaçlanmaktadır.
    Dersin İçeriği Yağ kimyası ve bozunma reaksiyonları,yağlı tohum ve meyvelerin depolanması,ham yağ üretimi-ön işlemler, ham yağ üretimi-presleme ve çözgen ekstraksiyonu,yağ rafinasyonu-degumming, yağ rafinasyonu-nötralizasyon, yağ rafinasyoun-Renk Açma, yağ rafinasyoun-deodorizasyon, yağ modifikasyon teknikleri-fraksiyone kristalizaston, yağ modifikasyon teknikleri-hidrojenasyon ve İnteresterifikasyon
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Bilimsel araştırma yapmak için gerekli olan yayın, kitap ve yöntemleri seçer ve kullanır. 3
    2 Alanla ilgili uluslararası literatürü izleyecek düzeyde bir yabancı dili etkili kullanır. 4
    3 Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisine sahip olur. 4
    4 Mühendislik problemlerini saptama, tanımlama ve çözme becerisine sahip olur 3
    5 Bağımsız olarak veya bir ekibin üyesi olarak araştırma yapabilir. -
    6 Gıda Mühendisliği alanında gerekli teknikleri ve cihazları kullanarak alanındaki bilgileri aktarabilir. 4
    7 Gıda Mühendisliği alanında bilimsel yöntemleri kullanarak, disiplinler arası bilgileri edinir, bu bilgileri analiz ve sentez ederek, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile kullanır. -
    8 Alanı ile ilgili temel güncel bilgileri öğrenir ve bu alanda gelişim sağlayacak yenilikler hakkında görüş ileri sürer. 3
    9 Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular. 2
    10 Mühendislik uygulamalarının sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuk boyutları ile proje yönetimi ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların mühendislik uygulamalarına getirdiği kısıtların farkındadır. -
    11 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. 4
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster