Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Yağ kimyası ve bozunma reaksiyonları
|
|
2
|
Yağlı tohum ve meyvelerin depolanması
|
|
3
|
Ham yağ üretimi-ön işlemler
|
|
4
|
Ham yağ üretimi-presleme ve çözgen ekstraksiyonu
|
|
5
|
Yağ rafinasyonu-Degumming
|
|
6
|
Yağ rafinasyonu-Nötralizasyon
|
|
7
|
Yağ rafinasyoun-Renk Açma
|
|
8
|
Yağ rafinasyoun-Deodorizasyon
|
|
9
|
Yağ Modifikasyon Teknikleri-Fraksiyone Kristalizaston,
|
|
10
|
Yağ Modifikasyon Teknikleri-Hidrojenasyon
|
|
11
|
Yağ Modifikasyon Teknikleri-İnteresterifikasyon
|
|
12
|
Margarin Üretimi
|
|
13
|
Bitkisel yağ sektörü
|
|
14
|
Yağ teknolojisi alanında gelişmeler
|
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç.Dr.Baran ÖNAL ULUSOY
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
Kayahan, M. 2020. Yağ Kimyası, Odtü yayıncılık, 240 s, I. Baskı, Ankara
Kayahan, M. 2002. Modifiye Yağ Teknolojisi, ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıncılık, 288 s, I.Baskı, Ankara
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Bitkisel yağların ekstraksiyonu ve rafinasyonu ile katı yağ üretim sistemlerinin temel ilkelerinin ve yağ üretim sürecinde kalite sağlama ve kontrol unsurlarının kavratılması amaçlanmaktadır.
|
Dersin İçeriği
|
Yağ kimyası ve bozunma reaksiyonları,yağlı tohum ve meyvelerin depolanması,ham yağ üretimi-ön işlemler, ham yağ üretimi-presleme ve çözgen ekstraksiyonu,yağ rafinasyonu-degumming, yağ rafinasyonu-nötralizasyon, yağ rafinasyoun-Renk Açma, yağ rafinasyoun-deodorizasyon, yağ modifikasyon teknikleri-fraksiyone kristalizaston, yağ modifikasyon teknikleri-hidrojenasyon ve İnteresterifikasyon
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Bilimsel araştırma yapmak için gerekli olan yayın, kitap ve yöntemleri seçer ve kullanır.
|
3
|
2
|
Alanla ilgili uluslararası literatürü izleyecek düzeyde bir yabancı dili etkili kullanır.
|
4
|
3
|
Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisine sahip olur.
|
4
|
4
|
Mühendislik problemlerini saptama, tanımlama ve çözme becerisine sahip olur
|
3
|
5
|
Bağımsız olarak veya bir ekibin üyesi olarak araştırma yapabilir.
|
-
|
6
|
Gıda Mühendisliği alanında gerekli teknikleri ve cihazları kullanarak alanındaki bilgileri aktarabilir.
|
4
|
7
|
Gıda Mühendisliği alanında bilimsel yöntemleri kullanarak, disiplinler arası bilgileri edinir, bu bilgileri analiz ve sentez ederek, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile kullanır.
|
-
|
8
|
Alanı ile ilgili temel güncel bilgileri öğrenir ve bu alanda gelişim sağlayacak yenilikler hakkında görüş ileri sürer.
|
3
|
9
|
Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular.
|
2
|
10
|
Mühendislik uygulamalarının sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuk boyutları ile proje yönetimi ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların mühendislik uygulamalarına getirdiği kısıtların farkındadır.
|
-
|
11
|
Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
|
4
|