Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Zeytinyağının tarihçesi ve ticareti
|
|
2
|
Zeytinin hasadı ve depolanması
|
|
3
|
Zeytinden yağ elde edilmesi
|
|
4
|
Ezmenin yoğurulması, zeytin ezmesinden yağın ekstraksiyonu, presleme
|
|
5
|
Dekantasyon ve santrifüj
|
|
6
|
İki- fazlı ve üç - fazlı sistemler. perkolasyon.
|
|
7
|
İki- fazlı ve üç - fazlı sistemler. perkolasyon.
|
|
8
|
Yağ eldesinde kullanılan yardımcı madeler, prinadan yağın ekstraksiyonu.
|
|
9
|
Zeytinyağının depolanması ve oksidasyonu
|
|
10
|
Zeytinyağının kimyasal bileşimi
|
|
11
|
Zeytinyağının rafinasyonu
|
|
12
|
Zeytinyağının sınıflandırılması
|
|
13
|
Zeytinyağının tağşişi ve belirleme yöntemler
|
|
14
|
Duyusal değerlendirme
|
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç.Dr.Baran ÖNAL ULUSOY
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
Kayahan, M and Tekin, A. 2006. Zeytinyağı Üretim teknolojisi, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, 198 s, Ankara.
Boskou, D.2009. Olive Oil -Minor Constituents and Health, CRC Press, 218 s, NY.
Boskou, D. 2006.Olive Oil Chemistry and Technology, AOCS press, 253 s, Chicago.
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Zeytinyağının kimyası, üretimi, ticareti, kalite ve saflık parametrelerinin güncel gelişmelere paralel olarak verilmesi
|
Dersin İçeriği
|
Zeytinyağının tarihçesi ve ticareti, zeytinin hasadı ve depolanması, zeytinden yağ elde edilmesi, ezmenin yoğurulması, zeytin ezmesinden yağın ekstraksiyonu, presleme, dekantasyon ve santrifüj, İki- fazlı ve üç - fazlı sistemler. perkolasyon, zeytinyağının depolanması ve oksidasyonu, zeytinyağının kimyasal bileşimi, zeytinyağının rafinasyonu, zeytinyağının sınıflandırılması, zeytinyağının tağşişi ve belirleme yöntemler, duyusal değerlendirme
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Bilimsel araştırma yapmak için gerekli olan yayın, kitap ve yöntemleri seçer ve kullanır.
|
5
|
2
|
Alanla ilgili uluslararası literatürü izleyecek düzeyde bir yabancı dili etkili kullanır.
|
3
|
3
|
Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisine sahip olur.
|
4
|
4
|
Mühendislik problemlerini saptama, tanımlama ve çözme becerisine sahip olur
|
3
|
5
|
Bağımsız olarak veya bir ekibin üyesi olarak araştırma yapabilir.
|
-
|
6
|
Gıda Mühendisliği alanında gerekli teknikleri ve cihazları kullanarak alanındaki bilgileri aktarabilir.
|
2
|
7
|
Gıda Mühendisliği alanında bilimsel yöntemleri kullanarak, disiplinler arası bilgileri edinir, bu bilgileri analiz ve sentez ederek, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile kullanır.
|
-
|
8
|
Alanı ile ilgili temel güncel bilgileri öğrenir ve bu alanda gelişim sağlayacak yenilikler hakkında görüş ileri sürer.
|
3
|
9
|
Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular.
|
-
|
10
|
Mühendislik uygulamalarının sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuk boyutları ile proje yönetimi ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların mühendislik uygulamalarına getirdiği kısıtların farkındadır.
|
5
|
11
|
Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
|
-
|