|
Ön Koşul
|
-
|
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Emin Burçin ÖZVURAL
|
|
Dersi Verenler
|
-
|
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
|
Kaynaklar
|
1- Geankoplis, C.J. 2003. Transport processes and unit operations, third edition. Prentice Hall PTR, 921 p., New Jersey.
2-McCabe, W. L., Smith, J. C. and Harriot, P. 1993. Unit operations of chemical engineering, 5th ed. McGraw-Hill International Inc., 1114 p., New York.
|
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
|
Dersin Amacı
|
Difüzyon kavramı ve Fick yasası, gazlarda moleküler difüzyon, sıvılarda moleküler difüzyon, biyolojik çözeltiler ve jellerde moleküler difüzyon, katılarda moleküler difüzyon, gözenekli katılarda difüzyon, geçirgenlik eşitlikleri, sorpsiyon, kurutma ve osmotik kurutma konuları ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılmasıdır.
|
|
Dersin İçeriği
|
Difüzyon kavramı, Fick Yasası, gazlarda moleküler difüzyon, sıvılarda moleküler difüzyon, biyolojik çözeltiler ve jellerde moleküler difüzyon, katılarda moleküler difüzyon, gözenekli katılarda difüzyon, geçirgenlik eşitlikleri, sorpsiyon izotermleri, kurutma, osmotik kurutma
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
|
1
|
Bilimsel araştırma yapmak için gerekli olan yayın, kitap ve yöntemleri seçer ve kullanır.
|
4
|
|
2
|
Alanla ilgili uluslararası literatürü izleyecek düzeyde bir yabancı dili etkili kullanır.
|
4
|
|
3
|
Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisine sahip olur.
|
2
|
|
4
|
Mühendislik problemlerini saptama, tanımlama ve çözme becerisine sahip olur
|
5
|
|
5
|
Bağımsız olarak veya bir ekibin üyesi olarak araştırma yapabilir.
|
-
|
|
6
|
Gıda Mühendisliği alanında gerekli teknikleri ve cihazları kullanarak alanındaki bilgileri aktarabilir.
|
-
|
|
7
|
Gıda Mühendisliği alanında bilimsel yöntemleri kullanarak, disiplinler arası bilgileri edinir, bu bilgileri analiz ve sentez ederek, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile kullanır.
|
-
|
|
8
|
Alanı ile ilgili temel güncel bilgileri öğrenir ve bu alanda gelişim sağlayacak yenilikler hakkında görüş ileri sürer.
|
3
|
|
9
|
Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular.
|
-
|
|
10
|
Mühendislik uygulamalarının sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuk boyutları ile proje yönetimi ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların mühendislik uygulamalarına getirdiği kısıtların farkındadır.
|
-
|
|
11
|
Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
|
-
|