ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Gıda Mühendisliğinde Alternatif İşleme Teknolojileri GMÜ537 GÜZ-BAHAR 3+0 S 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Gıda Mühendisliğinde kullanılan geleneksel teknolojileri tartışır.
    2-Alternatif işleme teknolojilerinin kullanılması ile ilgili bakış açısı geliştirir.
    3-Yeni özgün teknolojilerin yeni proses tasarımlarında kullanılmasını tartışır.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14342
    Ödevler207428
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)0000
    Proje4013535
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 4012525
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   172
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     5,73 ---- (6)
    Dersin AKTS Kredisi   6
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Gıda Mühendisliğinde kullanılan temel prosesler ve alternatif işleme teknolojileri ile ilgili genel bilgilendirme
    2 Gıda Mühendisliğinde kullanılan geleneksel yöntemler, kurutma teknolojisi, fırınlama, kavurma prosesleri
    3 Gıda Mühendisliğinde kullanılan geleneksel yöntemleri, Isıtma (Pastörizasyon, sterilizasyon, ticari sterilizasyon) teknolojisi
    4 Yenilikçi teknolojiler ve gıda mühendisliği proseslerinde kullanılması
    5 Elektriksel ısıtma yöntemlerinde dielektrik ve termofiziksel özelliklerin önemi ve etkisi
    6 Elektriksel ısıtma yöntemlerinde dielektrik ve termofiziksel özelliklerin önemi ve etkisi
    7 Mikrodalga teknolojisi
    8 Radyo frekansı teknolojisi
    9 Mikrodalga ve radyofrekansı teknolojisi ile çözdürme, kurutma, ısıtma prosesleri
    10 Ohmik ısıtma teknolojisi
    11 Infrared teknolojisi
    12 Yenilikçi teknolojilerin ürünün/materyalin kalite özellikleri üzerine etkisi
    13 Gıdalara uygulanan ısıl olmayan işlemler, Yüksek hidrostatik basınç uygulaması
    14 Gıdalara uygulanan ısıl olmayan işlemler, Darbeli elektrik alan uygulaması
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Sezin TUTA ŞİMŞEK
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar Barbosa-Canovas, G. V., Tapia, M. S., Pilar Cano, M. 2000. Novel Food Processing Technologies. CRC Press, ABD. Buffler, C. R. 1995. Microwave Cooking and Processing. Springer, ABD. Nelson, S. O. 2015. Dielectric Properties of Agricultural Materials and their applications. Academic Press, ABD.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Gıda Mühendisliğinde kullanılan geleneksel prosesler ve bu proseslerin ürün üzerine etkileri ve yeni-özgün ısıl (mikrodalga, radyo frekansı, ohmik ve infrared ısıtma) ve ısıl olmayan teknolojilerin (yüksek hidrostatik basınç uygulaması, darbeli elektrik alan uygulaması) bu proseslerde kullanılması ile ilgili öğrenciye bakış açısı verilmesi
    Dersin İçeriği Gıda Mühendisliğinde kullanılan geleneksel teknolojilerin tanınarak, bu proseslerde kullanılabilecek yenilikçi teknolojilerin incelenmesi ve alternatif ısıl ve ısıl olmayan teknolojilerin yeni proses tasarlanması açısından tanınması hedeflenmektedir.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Bilimsel araştırma yapmak için gerekli olan yayın, kitap ve yöntemleri seçer ve kullanır. 5
    2 Alanla ilgili uluslararası literatürü izleyecek düzeyde bir yabancı dili etkili kullanır. 5
    3 Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisine sahip olur. 2
    4 Mühendislik problemlerini saptama, tanımlama ve çözme becerisine sahip olur 2
    5 Bağımsız olarak veya bir ekibin üyesi olarak araştırma yapabilir. 4
    6 Gıda Mühendisliği alanında gerekli teknikleri ve cihazları kullanarak alanındaki bilgileri aktarabilir. -
    7 Gıda Mühendisliği alanında bilimsel yöntemleri kullanarak, disiplinler arası bilgileri edinir, bu bilgileri analiz ve sentez ederek, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile kullanır. -
    8 Alanı ile ilgili temel güncel bilgileri öğrenir ve bu alanda gelişim sağlayacak yenilikler hakkında görüş ileri sürer. 5
    9 Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular. 5
    10 Mühendislik uygulamalarının sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuk boyutları ile proje yönetimi ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların mühendislik uygulamalarına getirdiği kısıtların farkındadır. -
    11 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster