Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Ektraksiyonun tanımı ve temel prensipleri
|
K 1 Bölüm 4, K 2 Bölüm 2, K 3 Bölüm 3
|
2
|
Çöktürme, özümseme (digestion), santrifüjleme
|
K 1 Bölüm 4, K 2 Bölüm 2, K 3 Bölüm 3, YK 1.
|
3
|
Soxhlet ekstrasiyonu
|
K 1 Bölüm 4, K 2 Bölüm 2, K 3 Bölüm 3
|
4
|
Sıvı-sıvı ekstraksiyonu, sıvı-katı ekstraksiyonu
|
K 1 Bölüm 4, K 2 Bölüm 2, K 3 Bölüm, 3YK 1
|
5
|
Liyofilizasyon
|
K 1 Bölüm 4, K 2 Bölüm 2, K 3 Bölüm 3
|
6
|
Sonikasyon
|
K 1 Bölüm 4, K 2 Bölüm 2, K 3 Bölüm 3, YK 1
|
7
|
Membran ekstraksiyonu, diyaliz, ultrafiltrasyon
|
K 1 Bölüm 9, K 2 Bölüm 7, K 3 Bölüm 6, YK 2
|
8
|
Süperkritik akışkan ekstraksiyonu
|
K 1 Bölüm 4, K 2 Bölüm 3, K 3 Bölüm 3, YK 2
|
9
|
Basınçlı sıvı ekstraksiyonu, su buharı distilasyonu ekstraksiyonu
|
K 1 Bölüm 4, K 2 Bölüm 2, K 3 Bölüm 3, YK 1.
|
10
|
Mikrodalga destekli ekstraksiyon
|
K 1 Bölüm 5, K 2 Bölüm 3, K 3 Bölüm 3, YK 2.
|
11
|
Ses dalgaları destekli ekstraksiyon
|
K 1 Bölüm 5, K 2 Bölüm 3, K 3 Bölüm 4
|
12
|
Katı-faz mikro ekstraksiyon
|
K 1 Bölüm 6, K 2 Bölüm 5, K 3 Bölüm 8, YK 1, YK 2
|
13
|
Tepe boşluğu (Headspace) teknikleri
|
K 1 Bölüm 6, K 2 Bölüm 5, K 3 Bölüm 8, YK 1, YK 2
|
14
|
Kolon kromatografisi, türevlendirme, iç standart ekleme
|
K 1 Bölüm 6, K 2 Bölüm 5, K 3 Bölüm 8, YK 1, YK 2
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Seda ÖZGEN
|
Dersi Verenler
|
1-)Doktor Öğretim Üyesi Seda Özgen
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K 1. Baysal T., İçier F., 2010, Gıda Mühendisliğinde Isıl Olmayan Teknolojiler, Nobel Yayınları.
K 2. Yetim H., Çam M., 2009, Enstrümental Gıda Analizleri, Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, no: 175.
K 3. Hışıl, Y., 2011, Enstrümental Gıda Analizleri, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları no:7, 3.
|
Yardımcı Kitap
|
YK 1. Cemeroğlu, B., 2010, Gıda Analizleri, Nobel Yayınevi, 2. Baskı, .
YK 2. Yetim H., Kesmen Z., Gıda Analizleri, Erciyes Üniversitesi Ders Yayınları, no:163.
|
Dersin Amacı
|
Çözünürlüğün prensipleri ve çözücülerin tanıtılması ve kstraksiyonunda dengenin anlatılması . Geleneksel ekstraksiyon yöntemleri, yeni gelişen ekstraksiyon yöntemlerinin tanıtılıp karşılaştırılması.
|
Dersin İçeriği
|
Ekstraksiyonun tanımı ve temel prensibi, katı-sıvı, sıvı -sıvı ekstraksiyon yöntemleri ve ileri teknoloji ekstraksiyon yöntemlerinin ayrıntılı olarak incelenmesi.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Bilimsel araştırma yapmak için gerekli olan yayın, kitap ve yöntemleri seçme ve kullanma
|
3
|
2
|
Alanla ilgili uluslararası literatürü izleyecek düzeyde bir yabancı dili etkili kullanma
|
2
|
3
|
Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisine sahip olma
|
2
|
4
|
Mühendislik problemlerini saptama, tanımlama ve çözme becerisine sahip olma
|
-
|
5
|
Bağımsız olarak veya bir ekibin üyesi olarak araştırma yapabilme
|
-
|
6
|
Gıda Mühendisliği alanında gerekli teknikleri ve cihazları kullanarak alanındaki bilgileri aktarabilme
|
3
|
7
|
Gıda Mühendisliği alanında bilimsel yöntemleri kullanma, disiplinler arası bilgileri edinme ve bu bilgileri analiz ve sentez ederek, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile kullanma
|
3
|
8
|
Alanı ile ilgili temel güncel bilgileri öğrenir ve bu alanda gelişim sağlayacak yenilikler hakkında görüş ileri sürme
|
-
|
9
|
Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama
|
2
|
10
|
Mühendislik uygulamalarının sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuk boyutları ile proje yönetimi ve iş hayatı uygulamalarını bilme ve bunların mühendislik uygulamalarına getirdiği kısıtların farkında olma
|
-
|
11
|
Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme
|
-
|