ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Gıdaların Mikrodalga ile İşlenmesi GMÜ538 GÜZ 3+0 S 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Mikrodalga teknolojisinin Gıda Mühendisliğinde kullanımını açıklar.
    2-Gıda işleme aşamalarında mikrodalga teknolojilerinin kullanımını uygular.
    3-Mikrodalga sistem tasarımlarının incelenmesi ve geliştirilmesini yorumlar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14342
    Ödevler257321
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)0000
    Proje5014040
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 2512020
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   165
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     5,5 ---- (6)
    Dersin AKTS Kredisi   6
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Elektromanyetik spektrum, elektromanyetik alan ve mikrodalga ilişkisinin incelenmesi
    2 Mikrodalga fırın ve yapısı (magnetron, güç kaynağı, sensörler)
    3 Mikrodalga ısıtma prensipleri
    4 Gıdaların termofiziksel ve dielektrik özelliklerinin mikrodalga ısıtmaya etkisi
    5 Mikrodalga ısıtma işlemleri (kurutma, fırınlama, çözdürme, sterilizasyon, pişirme)
    6 Mikrodalga ısıtma işlemleri (kurutma, fırınlama, çözdürme, sterilizasyon, pişirme)
    7 Mikrodalga dondurma
    8 Mikrodalga güvenlik ve düzenlemeleri
    9 Farklı mikrodalga ısıtma sistemleri tasarlanması ve sayısal modelleme
    10 Farklı mikrodalga ısıtma sistemlerinin incelenmesi, sürekli akış mikrodalga sistemler
    11 Farklı mikrodalga ısıtma sistemleri tasarlanması ve sayısal modelleme
    12 Farklı mikrodalga ısıtma sistemleri tasarlanması ve sayısal modelleme
    13 Mikrodalgayla işlem görebilen gıdaların geliştirilmesi
    14 Mikrodalgayla işlem görebilen gıdaların geliştirilmesi
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Sezin TUTA ŞİMŞEK
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar Buffler, C. R. 1995. Microwave Cooking and Processing. Springer, ABD. Dibben, D. 2001. Electromagnetics: Fundamental aspects and numerical modeling" Microwave Technology for Food Applications. Marcel Dekker Inc., ABD.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Mikrodalgayla ısıtma prensiplerinin öğrenilerek gıda işleme alanında mikrodalganın kullanılmasının incelenmesi. Mevcut mikrodalga fırınlara alternatif mikrodalga tasarımlarının ve mikrodalgayla işlem görebilen gıdaların incelenmesi ve geliştirilmesi için öğrenciye bakış açısı kazandırılması
    Dersin İçeriği Mikrodalga teknolojisinin tanınması, gıda işleme teknolojilerinde mikrodalga teknolojisi kullanımının incelenerek gıda proseslerinde kullanılabilecek yeni mikrodalga sistem tasarımı için bilgi edinilmesi hedeflenmektedir.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Bilimsel araştırma yapmak için gerekli olan yayın, kitap ve yöntemleri seçer ve kullanır. 5
    2 Alanla ilgili uluslararası literatürü izleyecek düzeyde bir yabancı dili etkili kullanır. 5
    3 Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisine sahip olur. 5
    4 Mühendislik problemlerini saptama, tanımlama ve çözme becerisine sahip olur 5
    5 Bağımsız olarak veya bir ekibin üyesi olarak araştırma yapabilir. 5
    6 Gıda Mühendisliği alanında gerekli teknikleri ve cihazları kullanarak alanındaki bilgileri aktarabilir. 5
    7 Gıda Mühendisliği alanında bilimsel yöntemleri kullanarak, disiplinler arası bilgileri edinir, bu bilgileri analiz ve sentez ederek, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile kullanır. 5
    8 Alanı ile ilgili temel güncel bilgileri öğrenir ve bu alanda gelişim sağlayacak yenilikler hakkında görüş ileri sürer. -
    9 Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular. 5
    10 Mühendislik uygulamalarının sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuk boyutları ile proje yönetimi ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların mühendislik uygulamalarına getirdiği kısıtların farkındadır. 4
    11 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster