|
Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
|
1
|
Elektromanyetik spektrum, elektromanyetik alan ve mikrodalga ilişkisinin incelenmesi
|
|
|
2
|
Mikrodalga fırın ve yapısı (magnetron, güç kaynağı, sensörler)
|
|
|
3
|
Mikrodalga ısıtma prensipleri
|
|
|
4
|
Gıdaların termofiziksel ve dielektrik özelliklerinin mikrodalga ısıtmaya etkisi
|
|
|
5
|
Mikrodalga ısıtma işlemleri (kurutma, fırınlama, çözdürme, sterilizasyon, pişirme)
|
|
|
6
|
Mikrodalga ısıtma işlemleri (kurutma, fırınlama, çözdürme, sterilizasyon, pişirme)
|
|
|
7
|
Mikrodalga dondurma
|
|
|
8
|
Mikrodalga güvenlik ve düzenlemeleri
|
|
|
9
|
Farklı mikrodalga ısıtma sistemleri tasarlanması ve sayısal modelleme
|
|
|
10
|
Farklı mikrodalga ısıtma sistemlerinin incelenmesi, sürekli akış mikrodalga sistemler
|
|
|
11
|
Farklı mikrodalga ısıtma sistemleri tasarlanması ve sayısal modelleme
|
|
|
12
|
Farklı mikrodalga ısıtma sistemleri tasarlanması ve sayısal modelleme
|
|
|
13
|
Mikrodalgayla işlem görebilen gıdaların geliştirilmesi
|
|
|
14
|
Mikrodalgayla işlem görebilen gıdaların geliştirilmesi
|
|
|
Ön Koşul
|
-
|
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Sezin TUTA ŞİMŞEK
|
|
Dersi Verenler
|
-
|
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
|
Kaynaklar
|
Buffler, C. R. 1995. Microwave Cooking and Processing. Springer, ABD.
Dibben, D. 2001. Electromagnetics: Fundamental aspects and numerical modeling" Microwave Technology for Food Applications. Marcel Dekker Inc., ABD.
|
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
|
Dersin Amacı
|
Mikrodalgayla ısıtma prensiplerinin öğrenilerek gıda işleme alanında mikrodalganın kullanılmasının incelenmesi. Mevcut mikrodalga fırınlara alternatif mikrodalga tasarımlarının ve mikrodalgayla işlem görebilen gıdaların incelenmesi ve geliştirilmesi için öğrenciye bakış açısı kazandırılması
|
|
Dersin İçeriği
|
Mikrodalga teknolojisinin tanınması, gıda işleme teknolojilerinde mikrodalga teknolojisi kullanımının incelenerek gıda proseslerinde kullanılabilecek yeni mikrodalga sistem tasarımı için bilgi edinilmesi hedeflenmektedir.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
|
1
|
Bilimsel araştırma yapmak için gerekli olan yayın, kitap ve yöntemleri seçer ve kullanır.
|
5
|
|
2
|
Alanla ilgili uluslararası literatürü izleyecek düzeyde bir yabancı dili etkili kullanır.
|
5
|
|
3
|
Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisine sahip olur.
|
5
|
|
4
|
Mühendislik problemlerini saptama, tanımlama ve çözme becerisine sahip olur
|
5
|
|
5
|
Bağımsız olarak veya bir ekibin üyesi olarak araştırma yapabilir.
|
5
|
|
6
|
Gıda Mühendisliği alanında gerekli teknikleri ve cihazları kullanarak alanındaki bilgileri aktarabilir.
|
5
|
|
7
|
Gıda Mühendisliği alanında bilimsel yöntemleri kullanarak, disiplinler arası bilgileri edinir, bu bilgileri analiz ve sentez ederek, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile kullanır.
|
5
|
|
8
|
Alanı ile ilgili temel güncel bilgileri öğrenir ve bu alanda gelişim sağlayacak yenilikler hakkında görüş ileri sürer.
|
-
|
|
9
|
Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular.
|
5
|
|
10
|
Mühendislik uygulamalarının sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuk boyutları ile proje yönetimi ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların mühendislik uygulamalarına getirdiği kısıtların farkındadır.
|
4
|
|
11
|
Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
|
-
|