ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Gıda Reolojisi GMÜ540 GÜZ 3+0 S 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Temel reoloji kavramlarını tanıyarak yorumlar.
    2-Kuvvet uygulamasının sıvı ve katıların davranışları üzerine etkisini değerlendirir.
    3-Gıdaların reolojik özelliklerinin belirlenmesinde kullanılan ilkeleri, yöntemleri, aletleri tanıyarak analiz eder.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14456
    Ödevler205525
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)0000
    Proje4022040
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 4013030
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   193
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     6,43 ---- (6)
    Dersin AKTS Kredisi   6
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Reoloji ve Reolojide temel kavramların tanımlanması
    2 Materyallerin yapısının ve kompozisyonunun reolojik özellikler üzerine etkisi
    3 Viskozitenin tanımı, kayma hızı, akış ve akışkan tipleri
    4 Akışkan tipinin belirlenmesi, kayma hızı-kayma gerilimi grafiği
    5 Akışkan tipinin belirlenmesi, kayma hızı-kayma gerilimi grafiği
    6 Reolojik özelliklerin ölçülmesi, tek noktalı viskometreler, çift eksenli viskometreler
    7 Dönen mil viskometresi, koni ve tabla viskometresi, farklı viskometrelerin kullanıldığı çalışmaların incelenmesi
    8 Farklı reolojik özelliklere sahip akışkanların boru sistemlerinde akışı için hız profillerinin çıkartılması ve basınç düşüşlerinin belirlenmesi
    9 Tekstür analizleri giriş
    10 Tekstür ölçümü, duyusal ve aletsel ölçüm
    11 Tekstür profil analiz,kuvvet-deformasyon eğrisi
    12 Farklı gıdalara ait tekstür profil analiz grafiklerinin incelenmesi ve değerlendirilmesi
    13 Materyallerin reolojik özelliklerinin ile ilgili çalışmaların incelenmesi
    14 Materyallerin reolojik özelliklerinin ile ilgili çalışmaların incelenmesi
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Sezin TUTA ŞİMŞEK
    Dersi Verenler

    1-)Doçent Dr. Sezin Tuta Şimşek

    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar Steffe, J. F. 1996. Rheological Methods in Food Process Engineering. Freeman Press, USA. Engin T., Öz H. R., Küçük, H., Çeşmeci, Ş. (Çeviri Editörleri). 2008. Akışkanlar Mekaniği Temelleri ve Uygulamaları" Güven Bilimsel, Türkiye. [Çengel, Y. A., Cimbala, J. M. 2002. Fluid Mechanics: Fundamentals and Applications.]
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Gıdaların reolojik özelliklerini, ölçüm metotlarını açıklamak ve reolojik özelliklerin akıcı maddelerin momentum ve ısı aktarımı üzerine önemi konusunda bilgilendirmektir. Bu ders kapsamında öğrencilerin gıdaları tanımlamada reolojik özellikleri kullanabilme ve ısı aktarımı sırasında reolojik özelliklerin değişimini inceleyebilme yeteneklerini geliştirmek hedeflenmektedir.
    Dersin İçeriği Ders kapsamında temel reoloji kavramları tanınarak, kuvvet uygulamalarının sıvı-katı gıdaların yapıiarı üzerine etkisi incelenir. Gıdaların reolojik ve tekstürel özelliklerinin incelenmesinde kullnılan aletler tanınarak analizlerle ilgili bakış açısı kazandırılır.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Bilimsel araştırma yapmak için gerekli olan yayın, kitap ve yöntemleri seçer ve kullanır. 5
    2 Alanla ilgili uluslararası literatürü izleyecek düzeyde bir yabancı dili etkili kullanır. 4
    3 Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisine sahip olur. 5
    4 Mühendislik problemlerini saptama, tanımlama ve çözme becerisine sahip olur 4
    5 Bağımsız olarak veya bir ekibin üyesi olarak araştırma yapabilir. -
    6 Gıda Mühendisliği alanında gerekli teknikleri ve cihazları kullanarak alanındaki bilgileri aktarabilir. 3
    7 Gıda Mühendisliği alanında bilimsel yöntemleri kullanarak, disiplinler arası bilgileri edinir, bu bilgileri analiz ve sentez ederek, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile kullanır. -
    8 Alanı ile ilgili temel güncel bilgileri öğrenir ve bu alanda gelişim sağlayacak yenilikler hakkında görüş ileri sürer. 5
    9 Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular. 5
    10 Mühendislik uygulamalarının sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuk boyutları ile proje yönetimi ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların mühendislik uygulamalarına getirdiği kısıtların farkındadır. 4
    11 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster