ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Gıda Mühendisliğinde Uygulamalı İstatistik GMÜ504 GÜZ-BAHAR 3+0 Z 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Mühendislik uygulamalarında olasılık teorisi ve istatistiğin önemini açıklar.
    2-Olasılık teorisi ve istatistik teknikleri kullanarak veriyi analiz eder ve yorumlar.
    3-Hipotezleri çeşitli sonuçlara göre test eder ve yorumlar.
    4-Bir yada birden fazla rasgele değişkenler arasındaki ilişkiyi analiz eder.
    5-Deney tasarımı temel kavramları ile ilgili bilgi verir.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14342
    Ödevler2022856
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3012525
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5012525
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   190
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     6,33 ---- (6)
    Dersin AKTS Kredisi   6
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 İstatistik ve veri analizine giriş
    2 Verileri tanımlamak için anlamlı veriler elde etmek.Veri tanımlama hataları.
    3 Olasılık teorisi Rassal değişkenler ve olasılık dağılımları
    4 Matematiksel Beklenti ve Gıda Mühendisliği Uygulamaları
    5 Bazı kesikli olasılık dağılımları ve Gıda Mühendisliği Uygulamaları
    6 Bazı sürekli olasılık dağılımları ve Gıda Mühendisliği Uygulamaları
    7 Temel örneklem dağılımları ve veri tanımları, Gıda Mühendisliği Uygulamaları
    8 Güven aralığı ve Hipotez testleriyle tek örneklem tahmini, Gıda Mühendisliği Uygulamaları
    9 Bir ve iki örnekli hipotez testleri ve Gıda Mühendisliği Uygulamaları
    10 Varyans Analizi ve Gıda Mühendisliği Uygulamaları
    11 Temel doğrusal regresyon ve korelasyon, Gıda Mühendisliği Uygulamaları
    12 Çoklu doğrusal regresyon ve doğrusal olmayan regresyon modelleri ve Gıda Mühendisliği Uygulamaları
    13 Doğrusal regresyon uygulaması ve Gıda Mühendisliği Uygulamaları
    14 Deney Tasarımı ve Gıda Mühendisliği Uygulamaları
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Seda ÖZGEN
    Dersi Verenler

    1-)Doktor Öğretim Üyesi Seda Özgen

    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar Montgomery, D.C., Runger, G.C., 2007, Applied Statistics and Probability for Engineers, Fourth Edition, John-Wiley & Sons. Walpole, R.E., Myers, R.H., Myers, S.L., Ye, K., 2011, Probability & Statistics for Engineers & Scientists, Nineth Edition, Prentice Hall.
    Yardımcı Kitap Akdeniz, F., 2010, Olasılık ve İstatistik, Nobel Kitabevi. Gündüz, T., 2010, Kimyacılar için İstatistik, Genişletilmiş 2. Baskı, Gazi Kitabevi.
    Dersin Amacı Mühendislik verilerini istatistiksel olarak analiz etme becerisini kazandırmak ve istatistiksel çıkarımlar için gerekli teknikleri öğretmek, değişik alanlarda kullanılan istatistiksel verilerin incelenmesi için gerekli yöntemleri sağlamaktadır.
    Dersin İçeriği Verilerin değerlendirilmesi. Bilgisayar istatistik paket programlarının tanıtımı. Değişkenlerin türüne göre uygulanacak analizler. Parametrik ve parametrik olmayan istatistiklerin anlamı.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Bilimsel araştırma yapmak için gerekli olan yayın, kitap ve yöntemleri seçer ve kullanır. 3
    2 Alanla ilgili uluslararası literatürü izleyecek düzeyde bir yabancı dili etkili kullanır. -
    3 Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisine sahip olur. 5
    4 Mühendislik problemlerini saptama, tanımlama ve çözme becerisine sahip olur 1
    5 Bağımsız olarak veya bir ekibin üyesi olarak araştırma yapabilir. 2
    6 Gıda Mühendisliği alanında gerekli teknikleri ve cihazları kullanarak alanındaki bilgileri aktarabilir. -
    7 Gıda Mühendisliği alanında bilimsel yöntemleri kullanarak, disiplinler arası bilgileri edinir, bu bilgileri analiz ve sentez ederek, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile kullanır. 2
    8 Alanı ile ilgili temel güncel bilgileri öğrenir ve bu alanda gelişim sağlayacak yenilikler hakkında görüş ileri sürer. -
    9 Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular. 1
    10 Mühendislik uygulamalarının sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuk boyutları ile proje yönetimi ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların mühendislik uygulamalarına getirdiği kısıtların farkındadır. -
    11 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster