ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Gıdaların Fiziksel Özellikleri GMÜ541 GÜZ-BAHAR 3+0 S 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Gıdalar için temel fiziksel özellikleri kavrar
    2-Dispers sistemler ve bunların stabilitelerini açıklar
    3-Viskoelastik özellikleri, Newtonian ve Newtonian olmayan akış sistemlerini tanır
    4-Gıdaların yüzey gerilimi gibi yüzey özelliklerini ve ölçüm metodlarını açıklar
    5-Tekstürel özellikleri kavrar
    6-Gıdaların termal özelliklerini açıklar
    7-Renk ve dielektrik özellikleri ve bu özelliklere dair ölçüm metodlarını tanır
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14342
    Ödevler3012525
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3012525
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 4013535
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   169
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     5,63 ---- (6)
    Dersin AKTS Kredisi   6
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Dersin Tanıtımı: İçerik, Önem ve Uygulamaları
    2 Gıdaların boyut, şekil, hacim özellikleri
    3 Gıdaların yoğunluk ve özgül ağırlık özellikleri, yoğunluk tipleri
    4 Yüzey gerilimi, ara yüzey gerilimi, yüzey aktif maddeler
    5 Emülsiyon sistemlerin temelleri
    6 Emülsiyon oluşumu ve stabilitesi
    7 Newtonian ve Newtonian olmayan gıdalar
    8 Gıdaların termal özelliklerine giriş
    9 Termal iletkenlik, latent ısı ve ilişkin termodinamik kavramlar
    10 Termal özelliklerin tahmini ve hesaplanmasına yönelik metodlar
    11 Gıdaların tekstürel özellikleri
    12 Gıdaların renk özellikleri, renk ölçüm metodları
    13 Gıdaların dielektrik özellikleri
    14 Gıdaların su aktivitesi
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Onur KETENOĞLU
    Dersi Verenler

    1-)

    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar Sahin, S., Sumnu, S.G. 2006. Physical Properties of Foods. Springer New York. Lewis, M.J. 1996. Physical Properties of Foods and Food Processing Systems. Cambridge: Woodhead Pub. Arana, I. 2012. Physical properties of foods: novel measurement techniques and applications. CRC Press.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Bu dersin amacı gıdaların fiziksel özelliklerinin dayandığı temellerin ardından emülsiyon sistemleri ve viskoelastik özellikler, gıdaların tekstürel özellikleri, termal özellikler, renk ve dielektrik özellikler ile su aktivitesi hakkında bilgi vermektir.
    Dersin İçeriği Gıdaların boyut, şekil ve hacim özellikleri, yüzey ve ara yüzey gerilimi ile yüzey aktif maddeler, emülsiyon sistemlerinin temelleri, Newtonian ve Newtonian olmayan gıdalar, gıdaların termal özellikleri, gıdaların tekstürel özellikleri, gıdaların elektromanyetik özellikleri, su aktivitesi
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Bilimsel araştırma yapmak için gerekli olan yayın, kitap ve yöntemleri seçer ve kullanır. 4
    2 Alanla ilgili uluslararası literatürü izleyecek düzeyde bir yabancı dili etkili kullanır. -
    3 Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisine sahip olur. -
    4 Mühendislik problemlerini saptama, tanımlama ve çözme becerisine sahip olur 3
    5 Bağımsız olarak veya bir ekibin üyesi olarak araştırma yapabilir. -
    6 Gıda Mühendisliği alanında gerekli teknikleri ve cihazları kullanarak alanındaki bilgileri aktarabilir. 4
    7 Gıda Mühendisliği alanında bilimsel yöntemleri kullanarak, disiplinler arası bilgileri edinir, bu bilgileri analiz ve sentez ederek, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile kullanır. -
    8 Alanı ile ilgili temel güncel bilgileri öğrenir ve bu alanda gelişim sağlayacak yenilikler hakkında görüş ileri sürer. 5
    9 Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular. 4
    10 Mühendislik uygulamalarının sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuk boyutları ile proje yönetimi ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların mühendislik uygulamalarına getirdiği kısıtların farkındadır. -
    11 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster