ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Gıdalarda Isıl İşlem ve Soğutma Hesaplamaları GMÜ542 GÜZ-BAHAR 3+0 S 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Gıdalara uygulanan ısıl işlemin temellerini kavrar
    2-Isıl işlem parametrelerini kavrar ve bunların birbiri ile ilişkisini açıklar
    3-Isıl işlem koşullarını hesaplama yöntemlerini kavrar
    4-Soğutma işleminin prensiplerini ve ekipmanlarını tanır
    5-Soğutma yükü hesaplanmasının temellerini kavrar
    6-Dondurma işleminin prensiplerini açıklar
    7-Dondurma işlemine ilişkin temel hesaplamaları kavrar
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14570
    Ödevler202714
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011616
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5012424
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   166
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     5,53 ---- (6)
    Dersin AKTS Kredisi   6
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Isıl işlem uygulamasının temelleri
    2 Gıdalara ısıl işlem uygulanmasındaki başlıca veriler
    3 D değeri, z değeri ve bunların birbiri ile ilişkileri
    4 Yeterli sterilizasyon, Fo, letalite kavramları
    5 Sterilizasyon normu ve 12D kavramları
    6 Isıl işlem koşullarının hesaplanma yöntemleri
    7 Gıda soğutma sistemlerinin temelleri
    8 Soğutma sistemlerinin çalışma ilkeleri
    9 Refrijerantlar
    10 Soğutma yükü ve süresinin hesaplanması
    11 Gıdaların dondurulmasına ilişkin temel veriler
    12 Gıdaların dondurma yöntemleri
    13 Donma hızı, donma süresi hesaplanması
    14 Entalpi-bileşim ve Tao grafiklerine ilişkin uygulamalar
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Onur KETENOĞLU
    Dersi Verenler

    1-)

    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar Cemeroğlu, B. 2013. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, 3.baskı. Bizim Grup Basımevi, Ankara. Singh, R.P., Heldman, D.R. 2014. Introduction to Food Engineering. 5th ed. Academic Press, San Diego.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Gıdalara uygulanan ısıl işlemler, ısıl işlemde kullanılan temel parametreler ve bunların hesaplanma yöntemleri, ısıl işlem ekipmanları, soğutma ve dondurma işlemine ilişkin prensipler, soğutma yükünün ve süresinin hesaplanması, donma hızı, donma süresi gibi kavramların hesaplanması hakkında bilgi vermektir.
    Dersin İçeriği Gıdalara uygulanan ısıl işlem temelleri ve kullanılan ekipmanlar, ısıl işlem parametreleri ve hesaplama yöntemleri, soğutma yöntemine ilişkin hesaplamalar, refrijerantlar ve özellikleri, dondurma yöntemine ilişkin hesaplamalar, soğutucu ve dondurucu ekipmanlar
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Bilimsel araştırma yapmak için gerekli olan yayın, kitap ve yöntemleri seçer ve kullanır. 4
    2 Alanla ilgili uluslararası literatürü izleyecek düzeyde bir yabancı dili etkili kullanır. -
    3 Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisine sahip olur. -
    4 Mühendislik problemlerini saptama, tanımlama ve çözme becerisine sahip olur 5
    5 Bağımsız olarak veya bir ekibin üyesi olarak araştırma yapabilir. -
    6 Gıda Mühendisliği alanında gerekli teknikleri ve cihazları kullanarak alanındaki bilgileri aktarabilir. -
    7 Gıda Mühendisliği alanında bilimsel yöntemleri kullanarak, disiplinler arası bilgileri edinir, bu bilgileri analiz ve sentez ederek, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile kullanır. -
    8 Alanı ile ilgili temel güncel bilgileri öğrenir ve bu alanda gelişim sağlayacak yenilikler hakkında görüş ileri sürer. 4
    9 Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular. 5
    10 Mühendislik uygulamalarının sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuk boyutları ile proje yönetimi ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların mühendislik uygulamalarına getirdiği kısıtların farkındadır. -
    11 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster