ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Peynir Olgunlaşmasının Biyokimyası GMÜ526 GÜZ-BAHAR 3+0 S 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Peynir olgunlaşmasını açıklar
    2-Peynir olgunlaşmasında gerçekleşen biyokimyasal süreçleri açıklar.
    3-Peynir olgunlaşmasını analizlerle takip eder.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)2512525
    Proje3513030
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 4014040
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   165
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     5,5 ---- (6)
    Dersin AKTS Kredisi   6
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Peynir ve üretimi
    2 Peynir Çeşitleri
    3 Peynir pıhtısının oluşum kimyası
    4 Peynir olgunlaştırma yöntemleri
    5 Laktoz metabolizması
    6 Laktat metabolizması
    7 Sitrat metabolizması
    8 Lipoliz
    9 Serbest yağ asitlerinin metabolizması
    10 Proteoliz
    11 Serbest aminoasitlerin metabolizması
    12 Proteolizi izlemeye yönelik analizler
    13 Lİpolizi izlemeye yönelik analizler
    14 Peynirde kusurlar
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Oğuz AYDEMİR
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar Fox, P.F, McSweeney, P.L.H., Cogan, T.M., Guinee, T.P., 2004. Cheese: Chemistry physics and microbiology, 3rd edn. General aspects, London: Elsevier. Üçüncü, M., 2004. A`dan Z`ye Peynir Teknolojisi cilt 1-2. Meta basım, İzmir. Hayaloğlu, A. ve Özer, B., 2011. Peynir Biliminin Temelleri. Sidas, İzmir.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Peynir olgunlaşmasını ve bu süreçte meydana gelen biyokimyasal reaksiyonları ayrıca peynir olgunlaşmasının analizlerle nasıl takip edileceğini açıklamak. Bir peynir olgunlaşması sürecine hakim olacak bilgiyi kazandırmak.
    Dersin İçeriği Peynir oluşum kimyası, peynir olgunlaştırma yöntemleri, peynir olgunlaşması sırasında meydana gelen biyokimyasal reaksiyonlar ve peynir olgunlaşmasının analizlerle takibi.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Bilimsel araştırma yapmak için gerekli olan yayın, kitap ve yöntemleri seçer ve kullanır. 2
    2 Alanla ilgili uluslararası literatürü izleyecek düzeyde bir yabancı dili etkili kullanır. 5
    3 Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisine sahip olur. 4
    4 Mühendislik problemlerini saptama, tanımlama ve çözme becerisine sahip olur 2
    5 Bağımsız olarak veya bir ekibin üyesi olarak araştırma yapabilir. 4
    6 Gıda Mühendisliği alanında gerekli teknikleri ve cihazları kullanarak alanındaki bilgileri aktarabilir. 5
    7 Gıda Mühendisliği alanında bilimsel yöntemleri kullanarak, disiplinler arası bilgileri edinir, bu bilgileri analiz ve sentez ederek, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile kullanır. 3
    8 Alanı ile ilgili temel güncel bilgileri öğrenir ve bu alanda gelişim sağlayacak yenilikler hakkında görüş ileri sürer. 5
    9 Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular. 3
    10 Mühendislik uygulamalarının sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuk boyutları ile proje yönetimi ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların mühendislik uygulamalarına getirdiği kısıtların farkındadır. -
    11 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster