|
Ön Koşul
|
-
|
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğretim Üyesi Okan ÜRKER
|
|
Dersi Verenler
|
-
|
|
Ders Yardımcıları
|
Dr. Öğretim Üyesi Tarkan YORULMAZ, Doç. Dr. Ülkü Nihan YAZGAN TAVŞANOĞLU
|
|
Kaynaklar
|
K1) Thomas, Lee and Middleton, Julie, (2003). Guidelines for Management Planning of Protected Areas. IUCN Gland, Switzerland and Cambridge, UK. ix + 79pp.
K2) Sulakalan yönetim planlaması rehberi, 176 sayfa, Kuş Araştırmaları Derneği, Ankara, 2007.
|
|
Yardımcı Kitap
|
YK1) Eken vd., 2006. Türkiye?nin Önemli Doğa Alanları. Doğa Derneği, Ankara.
YK2) Yeniyurt, C., Hemmami, M., Çağırankaya, S., Koopmanschap E. 2011. Türkiye`nin Ramsar Alanlarında Sulak Alan Yönetim Planları Değerlendirme Raporu. Doğa Derneği, Ankara, Türkiye.
YK3) Zeydanlı vd., 2012. Identification of Prime Butterfly Areas in Turkey using systematic conservation planning: Challenges and opportunities. Biological Conservation 150 (2012) 86?93.
YK4) Doğa Koruma Merkezi 2011, Şavşat Orman İşletme Müdürlüğü Amenajman Planlarına Biyolojik Çeşitliliğin Entegrasyonu: Hızlı Biyolojik Çeşitlilik Değerlendirme Çalışması, Ankara.
|
|
Dersin Amacı
|
Korunan alanın ne olduğu, korunan alan tipleri, korunan alan tasarımı, ulusal ve uluslararası mevzuatı, henüz doğallığı bozulmamış alanların kontrol altına alınması ve nasıl yönetilmeleri gerektiğini açıklamaktır.
|
|
Dersin İçeriği
|
Korunan alanlar ile ilgili temel kavramlar, korunan alan tipleri, korunan alanların tasarımı, korunan alanlara yönelik yönetim planlaması hazırlıkları, Sistematik Koruma Planlaması, Önemli Doğa Alanı yaklaşımı, yönetim planlamasının mevzuat açısından irdelenmesi, planlamanın tarihsel gelişimi, Dünyadan ve Türkiye?den vaka incelemeleri.
|