ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi

• Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Yenilenebilir Enerji Teknolojileri ve Uygulamaları MAK516 GÜZ-BAHAR 3+0 S 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Yenilebilir enerji sistemlerini ve enerji üretim sahalarını tanımlar.
    2-Güneş, rüzgar, jeotermal ve hidroelektrik enerji sistemlerin tasarımlarını yapar.
    3-Güneş, rüzgar, jeotermal ve hidroelektrik enerji sistemlerin modellemesini ve simülasyonlarını gerçekleştirir.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali BİBERCİ
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1- Da Rosa, A. V., & Ordóñez, J. C. (2021). Fundamentals of renewable energy processes. Academic Press. K2- Oskouei, M. Z., & Mohammadi-Ivatloo, B. (2020). Integration of renewable energy sources into the power grid through powerfactory. Springer Nature. K3- Lancher, E., (2019). Hydroelectricity (Exploring Energy Technology). Encyclopedia Britannica. K4- Gupta, H., & Roy, S. (2007). Geothermal Energy; An Alternative Resource for the 21st Century. Elsevier. K5- Blaabjerg, F., & Dan, M. (2020). Simulated Renewable Energy Devices and Systems in MATLAB and ANSYS. CRC Press.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Öğrencilere Yenilebilir enerji sistemlerini ve enerji üretim sahalarını tanıtmak, Güneş, rüzgar, jeotermal ve hidroelektrik enerji sistemlerin tasarımını, modellemesini ve simülasyonlarını öğretmek.
    Dersin İçeriği Güneş, rüzgar, jeotermal ve hidroelektrik enerji temel kavramlar, Güneş, rüzgar, jeotermal ve hidroelektrik enerji sistemlerinin İşleyişi, Dünya?da ve Türkiye?de rüzgar enerjisinin durumu, Rüzgarın oluşumu, karakteristiği ve temel hesap metotları, Bir rüzgar türbininin kurulum aşamaları, Rüzgar santralinin kapasitesi, Güneş enerjisi Güneş ışınımı, ölçümü ve enerji potansiyeli hesaplamaları Güneş pilleri, tipleri, modüller, sıcaklık ve ışınım düzeltmeleri, Fotovoltaik güç sistemleri, bileşenleri ve karakteristikleri, Fotovoltaik güç sistemlerinde bileşenlerin seçimi ve boyutlandırma, Şebekeye bağlı ve ayrık sistemlerin tasarımı ve tasarımda kritik konular, Ön projelendirme ve fizibilite hesaplamaları, Hidroelektirik enerji (HE) üretiminin temel prensipleri, İletim tesisleri ve işleme prensipleri, Serbest yüzeyli iletim (İsale) , Çökeltme havuzu, Yükleme odası basınçlı akımla iletim, Denge bacası, Cebri boru, Türbin tipleri ve seçimi, HE tesislerinin fizibilite analizi aşamaları, Jeotermal rezervuarların ve akışkanların türleri/özellikleri, Jeotermal rezervuarların üretim ve rezervuar performansları, Jeotermal sahaların işletilmesinde karşılaşılan sorunlar, Jeotermal sahaların geliştirilmesi ve projelendirilmesi, Saha modellemesi, Olay çalışmalarının simülasyonu.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster