ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Korunan Alanlarda Floristik Çalışma ve Raporlama Yöntemleri BİY602 GÜZ-BAHAR 3+0 Üniversite S 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Korunan alanların uluslararası ve ulusal düzeyde önemini ve gerekliliğini özetler.
    2-Türkiye` deki korunan alan statülerini listeler.
    3-Korunan alanlarda floristik çalışma metodolojisini açıklar.
    4-Nadir ve endemik türler ve habitatlarının korunması ve rehabilitasyonuna yönelik floristik çalışma metodolojisini özetler.
    5-Floristik çalışmaların raporlanma basamakları ve sürecininde karşılaşılan zorlukları ve tehditleri sıralayarak çözüm önerileri getirir.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Prof. Dr. Tamer KEÇELİ
    Dersi Verenler

    1-)Profesör Dr. Tamer Keçeli

    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. Primack, R. B. 2012. Koruma Biyolojisi (Çev. Ed.leri: A.Ali Dönmez, E.O. Dönmez). Hacettepe Ü. Yayınları, Ankara. 2. Campbell & Reece, 2006. Biyoloji. 6. baskıdan çeviri. Çeviri editörleri Ertunç Gündüz, Ali Demirsoy, İsmail Türkkan, Palme Yayıncılık, Ankara. 3. Yücel, M., 1999. Doğa Koruma Alanları ve Planlanması, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No: 104, Adana. 4. Odum, E.P., Barrett, G.W., 2012. Ekolojinin Temel İlkeleri (Çev. Kani IŞIK), Palme Yayınevi, Ankara. 5. Kocataş, A. 2012. Ekoloji Çevre Biyolojisi, Dora Yayıncılık, Bursa-Türkiye 6. Doğa Derneği, 2006. Türkiye?nin Önemli Doğa Alanları, Doğa Derneği Yayınları, Ankara. 7. Özhatay, N., Byfield, A., Atay. S., 2008. Türkiye?nin 122 Önemli Bitki Alanı, WWF Türkiye. 8. Tektaş A., Aydın B., Yurtgezer, T., 2008. Doğa Koruma ve Planlama, TMMOB Şehir Plancıları Odası, Ankara.
    Yardımcı Kitap 1. Yiğit, N., Çolak, E., Ketenoğlu, O., Kurt, L., Sözen, M., Hamzaoğlu, E., Karataş, A., Özkurt, Ş., 2002. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED), Kılavuz Paz., Ankara. 2. Simpson, M. G., 2012. Bitki Sistematiği (Çeviri Editörleri: Z. Aytaç ve B.K. İğci). Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara.
    Dersin Amacı Uluslararası ve ulusal ölçekte koruma alanı statüsü bulunan doğal alanların tanıtılması, bu alanlarda gelişme ve yönetim planlamaları, ekolojik değerlendirme, floristik tür eylem planları, envanter ve izleme çalışmalarının metodolojisinin irdelenmesi; sürdürülebilir kalkınma- çevre koruma dengesi dikkate alınarak gerçekleştirilecek enerji/ulaştırma/tarım/endüstri yatırımları kapsamında etki alanlarında ve kritik habitatlarda yapılacak olan floristik envanter ve izleme çalışmalarının literatür, metodoloji, süreç ve sonuç aşamalarının irdelenmesi. İlgili uluslararası ve ulusal mevzuat kapsamında nadir ve endemik türler ve habitatlarının korunması, transport ve rehabilitasyonuna yönelik floristik çalışma metodolojisinin ve uygulamalarının ele alınması, bu kapsamdaki floristik ve ekolojik çalışmaların raporlanma basamakları ve sürecinin irdelenmesi,bu çalışmalardaki karşılaşılan zorluklar, tehditler, çözüm önerilerinin tartışılmasıdır.
    Dersin İçeriği Korunan alanların sınıflandırılması. Türkiye?deki korunan alan statüleri, bağlı bulundukları bakanlık ve birimleri. Korunan alanlarda gelişme planı, ekolojik değerlendirme, floristik tür eylem planları, envanter ve izleme çalışmaları. Sürdürülebilir kalkınma, enerji yatırımları, biyolojik çeşitlilik, ekosistem koruma, kritik habitatlarda floristik envanter ve izleme çalışmaları. IUCN Tehlike kategorileri, EUNIS habitat tipleri, NATURA2000 Projesi. Korunan alanlar ve biyoçeşitlilikle ilgili uluslararası ve ulusal mevzuat. Nadir ve endemik türler ve habitatlarının korunması ve rehabilitasyonuna yönelik floristik çalışma metodolojisi, floristik ve ekolojik çalışmaların raporlanma basamakları ve süreci, karşılaşılan zorluklar, tehditler, çözüm önerileri.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster