ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi

• Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Modifiye Yağlar ve Üretim Teknolojisi GMÜ607 GÜZ-BAHAR 3+0 S 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Tohum ve meyve kökenli ham yağların üretim süreçlerini açıklar
    2-Yağ rafinasyonu ve katı yağ üretim süreçlerini tanımlar
    3-Üretim süreçlerinde kalite sağlama ve kalite kontrol prensiplerini açıklar
    4-Ulusal düzeyde yağ sektörünü tanımlar
    5-Yağ teknolojisi alanında teknolojik gelişmeleri yorumlar
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

(100)

SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14456
    Ödevler3012020
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3012020
    Proje4013030
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 0000
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   168
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     5,6 ---- (6)
    Dersin AKTS Kredisi   6
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Lipid kimyası K1 sayfa 135-199
    2 Yağların modifikasyonuna ait temel bilgiler K2 sayfa 1-10
    3 Başlıca Modifiye yağ üretim yöntemleri K2 sayfa 17-19
    4 Fraksiyone-Kristalizasyon teknolojisi tanımı, ilkeleri ve mekanizması K2 sayfa 19-23
    5 Fraksiyone-Kristalizasyonun teknolojik uygulamaları K2 sayfa 25-35
    6 Hidrojenasyon teknolojisi temel ilkeleri ve kütle transferi K2 sayfa 39-58
    7 Hidrojenasyon katalizörleri, kullanılan yağlar, tepkimeyi etkileyen faktörler, hidroje yağların fizyolojik özellikleri K2 sayfa 63-77
    8 İnteresterifikasyon(İn-es) teknolojisi temelleri K2 sayfa 117-126
    9 İn-es çeşitleri K2 sayfa 130-140
    10 İn-es tepkimeleri için hesaplamalar K2 sayfa 142-161
    11 İn-es teknolojik uygulamaları K2 sayfa 167-178
    12 Margarin üretim teknolojisi-I: yağ ve su fazı ile hazırlanması, katkılar K2 sayfa181-200
    13 Margarin üretim teknolojisi-II: emülsiyon hazırlanması, margarin tipleri K2 sayfa 200-224
    14 Kızartma yağları K2 sayfa 227-245
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Prof. Dr. Baran ÖNAL ULUSOY
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Kayahan, M. (2014) Lipid Kimyası, Saldamlı,İ (editör), Gıda Kimyası, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 200 s. K2. Kayahan, M. (2003). Yağ Kimyası, Odtü yayıncılık, 240 s, I. Baskı, Ankara
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Bitkisel yağların ekstraksiyonu ve rafinasyonu ile katı yağ üretim sistemlerinin temel ilkelerinin ve yağ üretim sürecinde kalite sağlama ve kontrol unsurlarının kavratılması amaçlanmaktadır.
    Dersin İçeriği Yağ kimyası ve bozunma reaksiyonları,yağlı tohum ve meyvelerin depolanması,ham yağ üretimi-ön işlemler, ham yağ üretimi-presleme ve çözgen ekstraksiyonu,yağ rafinasyonu-degumming, yağ rafinasyonu-nötralizasyon, yağ rafinasyoun-Renk Açma, yağ rafinasyoun-deodorizasyon, yağ modifikasyon teknikleri-fraksiyone kristalizaston, yağ modifikasyon teknikleri-hidrojenasyon ve İnteresterifikasyon
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Gıda bilimleri ve mühendisliği konularını en son gelişmeler dâhil olmak üzere üst düzeyde anlar ve uygulamalarını yapar. -
    2 Gıda bilimi ve teknolojisine yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem veya teknolojik ürün/süreç geliştiren ya da bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulayan kapsamlı bir çalışma yapar. 3
    3 Özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak algılar, tasarlar, uygulama ve sonuçlandırır; bu süreci yönetir. -
    4 Gıda bilimleri ve mühendisliği alanında en yeni bilgilere/literatüre ulaşır ve bunları kavrayarak araştırma yapabilmek için gerekli yöntem ve becerilerde üst düzeyde yeterliğe sahiptir. 4
    5 Akademik çalışmalarının çıktılarını saygın akademik ortamlarda yayınlayarak bilim ve teknoloji literatürüne katkıda bulunur. -
    6 Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri değerlendirme ve bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarır. -
    7 Gıda bilimleri ve mühendisliği alanındaki fikirlerin ve gelişmelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar 4
    8 Gıda bilimleri ve mühendisliği alanında çalışanlarla ve daha geniş bilimsel ve sosyal topluluklarla yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, bir yabancı dilde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır. -
    9 Gıda bilimleri ve mühendisliği alanı ile ilgili çalışmalarda bilimsel araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanarak, verilerin elde edilmesi, değerlendirilmesi, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. 3
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster