Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Lipid kimyası
|
K1 sayfa 135-199
|
2
|
Yağların modifikasyonuna ait temel bilgiler
|
K2 sayfa 1-10
|
3
|
Başlıca Modifiye yağ üretim yöntemleri
|
K2 sayfa 17-19
|
4
|
Fraksiyone-Kristalizasyon teknolojisi tanımı, ilkeleri ve mekanizması
|
K2 sayfa 19-23
|
5
|
Fraksiyone-Kristalizasyonun teknolojik uygulamaları
|
K2 sayfa 25-35
|
6
|
Hidrojenasyon teknolojisi temel ilkeleri ve kütle transferi
|
K2 sayfa 39-58
|
7
|
Hidrojenasyon katalizörleri, kullanılan yağlar, tepkimeyi etkileyen faktörler, hidroje yağların fizyolojik özellikleri
|
K2 sayfa 63-77
|
8
|
İnteresterifikasyon(İn-es) teknolojisi temelleri
|
K2 sayfa 117-126
|
9
|
İn-es çeşitleri
|
K2 sayfa 130-140
|
10
|
İn-es tepkimeleri için hesaplamalar
|
K2 sayfa 142-161
|
11
|
İn-es teknolojik uygulamaları
|
K2 sayfa 167-178
|
12
|
Margarin üretim teknolojisi-I: yağ ve su fazı ile hazırlanması, katkılar
|
K2 sayfa181-200
|
13
|
Margarin üretim teknolojisi-II: emülsiyon hazırlanması, margarin tipleri
|
K2 sayfa 200-224
|
14
|
Kızartma yağları
|
K2 sayfa 227-245
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Prof. Dr. Baran ÖNAL ULUSOY
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Kayahan, M. (2014) Lipid Kimyası, Saldamlı,İ (editör), Gıda Kimyası, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 200 s.
K2. Kayahan, M. (2003). Yağ Kimyası, Odtü yayıncılık, 240 s, I. Baskı, Ankara
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Bitkisel yağların ekstraksiyonu ve rafinasyonu ile katı yağ üretim sistemlerinin temel ilkelerinin ve yağ üretim sürecinde kalite sağlama ve kontrol unsurlarının kavratılması amaçlanmaktadır.
|
Dersin İçeriği
|
Yağ kimyası ve bozunma reaksiyonları,yağlı tohum ve meyvelerin depolanması,ham yağ üretimi-ön işlemler, ham yağ üretimi-presleme ve çözgen ekstraksiyonu,yağ rafinasyonu-degumming, yağ rafinasyonu-nötralizasyon, yağ rafinasyoun-Renk Açma, yağ rafinasyoun-deodorizasyon, yağ modifikasyon teknikleri-fraksiyone kristalizaston, yağ modifikasyon teknikleri-hidrojenasyon ve İnteresterifikasyon
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Gıda bilimleri ve mühendisliği konularını en son gelişmeler dâhil olmak üzere üst düzeyde anlar ve uygulamalarını yapar.
|
-
|
2
|
Gıda bilimi ve teknolojisine yenilik getiren, yeni
bir bilimsel yöntem veya teknolojik ürün/süreç geliştiren ya da bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulayan kapsamlı bir çalışma yapar.
|
3
|
3
|
Özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak algılar, tasarlar, uygulama ve sonuçlandırır; bu süreci yönetir.
|
-
|
4
|
Gıda bilimleri ve mühendisliği alanında en yeni bilgilere/literatüre ulaşır ve bunları kavrayarak araştırma yapabilmek için gerekli yöntem ve becerilerde üst düzeyde yeterliğe sahiptir.
|
4
|
5
|
Akademik çalışmalarının çıktılarını saygın akademik ortamlarda yayınlayarak bilim ve teknoloji literatürüne katkıda bulunur.
|
-
|
6
|
Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri değerlendirme ve bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarır.
|
-
|
7
|
Gıda bilimleri ve mühendisliği alanındaki fikirlerin ve gelişmelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar
|
4
|
8
|
Gıda bilimleri ve mühendisliği alanında çalışanlarla ve daha geniş bilimsel ve sosyal topluluklarla yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, bir yabancı dilde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır.
|
-
|
9
|
Gıda bilimleri ve mühendisliği alanı ile ilgili çalışmalarda bilimsel araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanarak, verilerin elde edilmesi, değerlendirilmesi, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
|
3
|