Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Gıda ambalajlama tenikleri
|
K1 sayfa1-250
|
2
|
Yenilebilir filmler ve kaplamalar
|
K1 sayfa10-85
|
3
|
Yenilebilir film ve kaplamaların fonksiyonel özellikleri
|
K1 sayfa10-85
|
4
|
Yenilebilir film ve kaplamaların bariyer ve mekanik özellikleri
|
K1 sayfa10-85
|
5
|
Yenilebilir film ve kaplamaların taşıyıcı ve iyileştirme özellikleri
|
K1 sayfa10-85
|
6
|
Yenilebilir film ve kaplamalarda kullanilan polimerler
|
K1 sayfa10-85
|
7
|
Polisakkaritler: Nişasta ve türevleri, selüloz,aljinat, pektin, kitosan ve gamlar
|
K1 sayfa10-85
|
8
|
Proteinler: jelatin,kazein,keratin,gluten, zein,peynir altı suyu, kazein,zein,ve soya proteini
|
K1 sayfa10-85
|
9
|
Lipidler:mumlar ve gliseridler
|
K1 sayfa10-85
|
10
|
Kompozitler
|
K1 sayfa10-85
|
11
|
Plastikleştiriciler ve diğer katkı maddeleri
|
K1 sayfa10-85
|
12
|
Yenilebilir film ve kaplama hazırlama ve gıdalara uygulama yöntemleri
|
K1 sayfa10-85
|
13
|
Gıdalara uygulama yöntemleri-I
|
K1 sayfa1-400
|
14
|
Gıdalara uygulama yöntemleri-II
|
K1 sayfa1-400
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Seda ÖZGEN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Ahvenainen, R. (2003). Novel Food Packaging Techniques, 1. Edt, Woodhead Publishing, 400s. England.
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Coles, R., McDowell, D., & Kirwan, M. J. (Eds.). (2003). Food Packaging Technology, Blackwell Publishing, New Jersey.
|
Dersin Amacı
|
Yenilebilir film ve kaplama teknolojileri, film üretiminde kullanılacak maddelerin seçimi ve yöntemin uygulanmasında uygun gıda ve kaplama seçimlerini yapabilmek, yorum yapabilmek ve bilgi sahibi olmak.
|
Dersin İçeriği
|
Yenilebilir film ve kaplamalar, kaplama teknolojileri ve yöntemleri, bu teknolojiler sırasında kullanılan materyallerin özellikleri, son ürün olarak elde edilen fimlere uygulanan analizler, gıdalarda yaygın olarak kullanılan doğal polimerlerden oluşan film ve kaplamamaların uygulanması
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Gıda bilimleri ve mühendisliği konularını en son gelişmeler dâhil olmak üzere üst düzeyde anlar ve uygulamalarını yapar.
|
-
|
2
|
Gıda bilimi ve teknolojisine yenilik getiren, yeni
bir bilimsel yöntem veya teknolojik ürün/süreç geliştiren ya da bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulayan kapsamlı bir çalışma yapar.
|
2
|
3
|
Özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak algılar, tasarlar, uygulama ve sonuçlandırır; bu süreci yönetir.
|
3
|
4
|
Gıda bilimleri ve mühendisliği alanında en yeni bilgilere/literatüre ulaşır ve bunları kavrayarak araştırma yapabilmek için gerekli yöntem ve becerilerde üst düzeyde yeterliğe sahiptir.
|
4
|
5
|
Akademik çalışmalarının çıktılarını saygın akademik ortamlarda yayınlayarak bilim ve teknoloji literatürüne katkıda bulunur.
|
-
|
6
|
Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri değerlendirme ve bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarır.
|
-
|
7
|
Gıda bilimleri ve mühendisliği alanındaki fikirlerin ve gelişmelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar
|
2
|
8
|
Gıda bilimleri ve mühendisliği alanında çalışanlarla ve daha geniş bilimsel ve sosyal topluluklarla yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, bir yabancı dilde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır.
|
-
|
9
|
Gıda bilimleri ve mühendisliği alanı ile ilgili çalışmalarda bilimsel araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanarak, verilerin elde edilmesi, değerlendirilmesi, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
|
2
|