ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Tuz ve Gıda GMÜ615 GÜZ-BAHAR 3+0 S 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Tuzun gıdalarda etkilerini inceler
    2-Tuz tüketiminin sağlığa etkilerini özetler
    3-Gıdalarda tuz azaltma stratejilerini uygular
    4-Tuzu azaltılmış gıdaların risklerini raporlar
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14342
    Ödevler5023060
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)0000
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5014040
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   184
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     6,13 ---- (6)
    Dersin AKTS Kredisi   6
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Tuzun algılanması K1 Bölüm 1
    2 Tuz tüketimi ve sağlık K1 Bölüm 2
    3 Tuz azaltma programları K1 Bölüm 2
    4 Tuzun gıda larda fonksiyonları K1 Bölüm 3
    5 Holofilik mikroorganizmalar K1 Bölüm 4
    6 Düşük sodyumlu tuzlar K1 Bölüm 5
    7 Tuz ve et K1 Bölüm 6
    8 Tuz ve bitkisel gıdalar K1 Bölüm 7
    9 Turşularda tuz azaltma K1 Bölüm 8
    10 Tuz ve unlu mamuller K1 Bölüm 9
    11 Tuzda kullanılan katkı maddeleri K1 Bölüm 10
    12 Tuz üretimi ve rafinasyonu K1 Bölüm 11
    13 Türkiye tuzları K1 Bölüm 12
    14 Dünya tuzları K1 Bölüm 13
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç.Dr. Hüdayi Ercoşkun
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Ercoşkun, H. (2021). Tuz ve Gıda Nobel Yayınevi Ankara
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Tuzun gıdalarda etkileri, tuz azaltmanın etkileri, Tuzun sağlığa etkileri, tuz azaltmsa programları hakkında bilgi edinilmesi
    Dersin İçeriği Tuzun gıda bileşenlerine etkileri, sodium ve tuz azaltma stratejileri, tuz azaltmanın gıda ve sağlığa etkilerinin anlaşılması
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Gıda bilimleri ve mühendisliği konularını en son gelişmeler dâhil olmak üzere üst düzeyde anlar ve uygulamalarını yapar. 3
    2 Gıda bilimi ve teknolojisine yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem veya teknolojik ürün/süreç geliştiren ya da bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulayan kapsamlı bir çalışma yapar. 4
    3 Özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak algılar, tasarlar, uygulama ve sonuçlandırır; bu süreci yönetir. -
    4 Gıda bilimleri ve mühendisliği alanında en yeni bilgilere/literatüre ulaşır ve bunları kavrayarak araştırma yapabilmek için gerekli yöntem ve becerilerde üst düzeyde yeterliğe sahiptir. 4
    5 Akademik çalışmalarının çıktılarını saygın akademik ortamlarda yayınlayarak bilim ve teknoloji literatürüne katkıda bulunur. -
    6 Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri değerlendirme ve bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarır. -
    7 Gıda bilimleri ve mühendisliği alanındaki fikirlerin ve gelişmelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar 3
    8 Gıda bilimleri ve mühendisliği alanında çalışanlarla ve daha geniş bilimsel ve sosyal topluluklarla yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, bir yabancı dilde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır. -
    9 Gıda bilimleri ve mühendisliği alanı ile ilgili çalışmalarda bilimsel araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanarak, verilerin elde edilmesi, değerlendirilmesi, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. 2
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster