ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Isıl olmayan gıda işleme teknolojileri GMÜ602 GÜZ-BAHAR 3+0 S 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Isıl olmayan teknolojilerin presiplerini tanımlar.
    2-Isıl olmayan teknolojilerin gıda üretimindeki uygulamalarını açıklar. 3-Isıl olmayan teknolojileri kullanan cihazları tanır.
    3-Isıl olmayan teknolojiler hakkında literatürdeki son gelişmeler hakkında sunum hazırlar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14456
    Ödevler3012020
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3012020
    Proje4013030
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 0000
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   168
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     5,6 ---- (6)
    Dersin AKTS Kredisi   6
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Gıda teknolojisinde minimal işleme K1 sayfa 1-10
    2 Engel teknolojisi K1 sayfa 11-42
    3 Yeni Ambalaj Teknolojileri K1 sayfa 43-76
    4 Yenilebilir Film ve Kaplamalar K1 sayfa 77-112
    5 Mikrobiyal Polisakkaritler K1 sayfa 113-153
    6 Yüksek Hidrostatik Basınç K1 sayfa 154-196
    7 Ultrases K1 sayfa 197-218
    8 Ultraviyole (Mor Ötesi) Işınlama K1 sayfa 219-248
    9 Vurgulu Işık K1 sayfa 249-260
    10 Vurgulu elektrik alan K1 sayfa 261-280
    11 Işınlama K1 sayfa 281-302
    12 Elektrolize su K1 sayfa 303-330
    13 Süperkritik Akışkan Ekstraksiyonu K1 sayfa 331-382
    14 Plazma Teknolojisi K1 sayfa 383-405
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Prof. Dr. Baran ÖNAL ULUSOY
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Baysal, T ve İçier, F. 2012. Gıda Mühendisliğinde Isıl Olmayan Teknolojiler, Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık, 434 s, Ankara
    Yardımcı Kitap YK1.Ortega-Rivas, E. 2012. Non-thermal Food Engineering Operations, Springer Science+Business Media, LLC, 362 p, NY.
    Dersin Amacı Gıda işlenmesinde uygulanan ısıl olmayan yeni teknolojiler hakkında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.
    Dersin İçeriği Gıda teknolojisinde minimal işleme, engel teknolojisi, yeni Ambalaj Teknolojileri, Yenilebilir film ve kaplamalar mikrobiyal polisakkaritler, yüksek hidrostatik basınç,Ultrases,Ultraviyole (Mor Ötesi) Işınlama, Vurgulu Işık, Vurgulu elektrik Alan,Işınlama, Elektrolize su, Süperkritik akışkan ekstraksiyonu, plazma teknolojisi
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Gıda bilimleri ve mühendisliği konularını en son gelişmeler dâhil olmak üzere üst düzeyde anlar ve uygulamalarını yapar. -
    2 Gıda bilimi ve teknolojisine yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem veya teknolojik ürün/süreç geliştiren ya da bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulayan kapsamlı bir çalışma yapar. -
    3 Özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak algılar, tasarlar, uygulama ve sonuçlandırır; bu süreci yönetir. 2
    4 Gıda bilimleri ve mühendisliği alanında en yeni bilgilere/literatüre ulaşır ve bunları kavrayarak araştırma yapabilmek için gerekli yöntem ve becerilerde üst düzeyde yeterliğe sahiptir. 4
    5 Akademik çalışmalarının çıktılarını saygın akademik ortamlarda yayınlayarak bilim ve teknoloji literatürüne katkıda bulunur. -
    6 Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri değerlendirme ve bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarır. -
    7 Gıda bilimleri ve mühendisliği alanındaki fikirlerin ve gelişmelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar 5
    8 Gıda bilimleri ve mühendisliği alanında çalışanlarla ve daha geniş bilimsel ve sosyal topluluklarla yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, bir yabancı dilde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır. 3
    9 Gıda bilimleri ve mühendisliği alanı ile ilgili çalışmalarda bilimsel araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanarak, verilerin elde edilmesi, değerlendirilmesi, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster