ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Gıda Alerjisi ve Alerjenleri GMÜ608 GÜZ-BAHAR 3+0 S 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Potansiyel gıda alerjenlerini tanımlar.
    2-Herbir alerjenin yol açtığı klinik bulguları tanımlar.
    3-Gıda alerjenlerinin teşhis yöntemlerini listeler.
    4-Gıda alerjen kalıntılarının taranması ve tespitinde kullanılan immunolojik, kromatografik ve biyosensör dayalı teknikleri analiz eder
    5-Gıda alerjisi için immunoterapi yöntemlerini tanımlar
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14456
    Ödevler3012020
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3012020
    Proje40000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 013030
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   168
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     5,6 ---- (6)
    Dersin AKTS Kredisi   6
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Biyomoleküler ve Klinik açıdan gıda alerjisi K1 sayfa1-16
    2 Gıda alerjenlerinin sınıflandırılması K1 sayfa 30-39
    3 Çocuklarda gıda alerjisi K1 sayfa 14-34
    4 Kabuklu yemiş alerjisi K1 sayfa 41-58
    5 Yumurta alerjisi K1 sayfa 70-84
    6 Balık alerjisi K1 sayfa 95-112
    7 Anisakis alerjisi K1 sayfa155-169
    8 Meslek alerjisi ve astımla ilintili uçucu (nesefle alınan) alerjenler K1 sayfa 176-196
    9 Gıdaların işlenmesi sırasında besinsel proteinlerde meydana gelen değişimlerin gıda alerjisi üzerine etkisi K1 sayfa 203-219
    10 Gıda katkı maddelerine karşı olumsuz reaksiyonlar K3 sayfa 341-438
    11 Gıda alerjen kalıntılarının immunolojik ve kütle spektroskopisi ile tespiti K1 sayfa 229-270
    12 Teshiş ve terapi için rekombinat gıda alerjenlerinin kullanılması K1 sayfa 283-341
    13 Gıda alerjenlerinin taranması ve teşhisinde biyosensör teknolojisindeki gelişmeler K1 sayfa 289-310
    14 Gıda alerjisi için immunoterapi K2 sayfa 131-141
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Prof. Dr. Baran ÖNAL ULUSOY
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Lopata, A.L. (2017) Food Allergy Molecular and Clinical Practice (1st ed.), CRC Press, Taylor and Francis Group, NewYork. K2. Abdel Rahman, A. M. (2017) Food Allergy Methods of detection and clicinal studies (1st ed.), CRC Press, Taylor and Francis Group, NewYork. K3. Metcafe, D.,Sampson, H., Simon, R.A. & Lack, G. (2014) Food allergy Adverse reactions to Food and Food additives( Fifth ed.), Wiley Blackwell Publishing, NewJersey.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Gelişmiş ülkelerde dramik bir artış gösteren gıda alerjisinin kaynakları, bir insanın neden bazı gıda allerjenlerine tepki gösterdiği, bazı gıda proteinlerinin neden diğer proteinlere göre daha çok allerjiye yol açtığı, alerjinin klinik bulguları ve alerjinin nasıl tespit edilebildiği konusunda bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.
    Dersin İçeriği Biyomoleküler ve Klinik açıdan gıda alerjisi Gıda alerjenlerinin sınıflandırılması Çocuklarda gıda alerjisi Kabuklu yemiş alerjisi Yumurta alerjisi Balık alerjisi Anisakis alerjisi Meslek alerjisi ve astımla ilintili uçucu (nesefle alınan)alerjenler Gıdaların işlenmesi sırasında besinsel proteinlerde meydana gelen değişimlerin gıda alerjisi üzerine etkisi Gıda katkı maddelerine karşı olumsuz reaksiyonlar Gıda alerjen kalıntılarının immunolojik ve kütle spektroskopisi ile tespiti Teshiş ve terapi için rekombinat gıda alerjenlerinin kullanılması Gıda alerjenlerinin taranması ve teşhisinde biyosensör teknolojisindeki gelişmeler Fıstık alerjisinin tedavisi için yeni yaklaşımlar
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Gıda bilimleri ve mühendisliği konularını en son gelişmeler dâhil olmak üzere üst düzeyde anlar ve uygulamalarını yapar. -
    2 Gıda bilimi ve teknolojisine yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem veya teknolojik ürün/süreç geliştiren ya da bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulayan kapsamlı bir çalışma yapar. 3
    3 Özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak algılar, tasarlar, uygulama ve sonuçlandırır; bu süreci yönetir. -
    4 Gıda bilimleri ve mühendisliği alanında en yeni bilgilere/literatüre ulaşır ve bunları kavrayarak araştırma yapabilmek için gerekli yöntem ve becerilerde üst düzeyde yeterliğe sahiptir. 4
    5 Akademik çalışmalarının çıktılarını saygın akademik ortamlarda yayınlayarak bilim ve teknoloji literatürüne katkıda bulunur. -
    6 Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri değerlendirme ve bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarır. 3
    7 Gıda bilimleri ve mühendisliği alanındaki fikirlerin ve gelişmelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar -
    8 Gıda bilimleri ve mühendisliği alanında çalışanlarla ve daha geniş bilimsel ve sosyal topluluklarla yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, bir yabancı dilde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır. -
    9 Gıda bilimleri ve mühendisliği alanı ile ilgili çalışmalarda bilimsel araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanarak, verilerin elde edilmesi, değerlendirilmesi, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. 3
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster