ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Gıda Alerjisi ve Alerjenleri GMÜ608 GÜZ-BAHAR 3+0 S 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Potansiyel gıda alerjenlerini tanımlar.
    2-Herbir alerjenin yol açtığı klinik bulguları tanımlar.
    3-Gıda alerjenlerinin teşhis yöntemlerini listeler.
    4-Gıda alerjen kalıntılarının taranması ve tespitinde kullanılan immunolojik, kromatografik ve biyosensör dayalı teknikleri analiz eder
    5-Gıda alerjisi için immunoterapi yöntemlerini tanımlar
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Prof. Dr. Baran ÖNAL ULUSOY
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Lopata, A.L. (2017) Food Allergy Molecular and Clinical Practice (1st ed.), CRC Press, Taylor and Francis Group, NewYork. K2. Abdel Rahman, A. M. (2017) Food Allergy Methods of detection and clicinal studies (1st ed.), CRC Press, Taylor and Francis Group, NewYork. K3. Metcafe, D.,Sampson, H., Simon, R.A. & Lack, G. (2014) Food allergy Adverse reactions to Food and Food additives( Fifth ed.), Wiley Blackwell Publishing, NewJersey.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Gelişmiş ülkelerde dramik bir artış gösteren gıda alerjisinin kaynakları, bir insanın neden bazı gıda allerjenlerine tepki gösterdiği, bazı gıda proteinlerinin neden diğer proteinlere göre daha çok allerjiye yol açtığı, alerjinin klinik bulguları ve alerjinin nasıl tespit edilebildiği konusunda bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.
    Dersin İçeriği Biyomoleküler ve Klinik açıdan gıda alerjisi Gıda alerjenlerinin sınıflandırılması Çocuklarda gıda alerjisi Kabuklu yemiş alerjisi Yumurta alerjisi Balık alerjisi Anisakis alerjisi Meslek alerjisi ve astımla ilintili uçucu (nesefle alınan)alerjenler Gıdaların işlenmesi sırasında besinsel proteinlerde meydana gelen değişimlerin gıda alerjisi üzerine etkisi Gıda katkı maddelerine karşı olumsuz reaksiyonlar Gıda alerjen kalıntılarının immunolojik ve kütle spektroskopisi ile tespiti Teshiş ve terapi için rekombinat gıda alerjenlerinin kullanılması Gıda alerjenlerinin taranması ve teşhisinde biyosensör teknolojisindeki gelişmeler Fıstık alerjisinin tedavisi için yeni yaklaşımlar
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster