ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Gıda Endüstrisinde Nanoteknoloji Uygulamaları GMÜ614 GÜZ-BAHAR 3+0 S 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Nanoteknoloji alanındaki gelişmelerin yeni gıda ürünlerinin ve üretim süreçlerinin tasarımında kullanım olanaklarını yorumlar.
    2-Nanotekniklerin gıda kalitesi ve güvenliğine potansiyel etkilerini değerlendirir.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14456
    Ödevler2021530
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)0000
    Proje4014545
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 40155
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   178
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     5,93 ---- (6)
    Dersin AKTS Kredisi   6
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Nanoteknolojiye giriş, genel prensipler K1, Sayfa: 723-730 K2, Sayfa: 1-7. K3, Sayfa: 671-681
    2 Nanosistemler, biyolojik nanosistemler olarak gıdalara bakış K1, Sayfa: 723-730 K2, Sayfa: 1-7. K3, Sayfa: 671-681
    3 Gıda işlemede konvansiyonel yaklaşımlar, alternatif yaklaşımların yeri ve önemi K1, Sayfa: 723-730 K2, Sayfa: 1-7. K3, Sayfa: 671-681
    4 Gıdalarda ve gıdanın temas halinde olduğu ortamlarda nanomateryaller, nanomateryallerin gıdalarda kullanımı ile ilgili yasal düzenlemeler K1, Sayfa: 723-730 K2, Sayfa: 1-7. K3, Sayfa: 671-681
    5 Gıdaların üretiminde kullanılan nano ve mikro teknikler K1, Sayfa: 723-730 K2, Sayfa: 1-7. K3, Sayfa: 671-681
    6 Gıdaların işlenmesi ve saklanması sırasında karşılaşılan genel sorunlar, gıda kalitesini etkileyen iç ve dış faktörler, çözüm için alternatif yaklaşımların yeri ve önemi K1, Sayfa: 723-730 K2, Sayfa: 1-7. K3, Sayfa: 671-681
    7 Gıdaların işlenmesinde nanoteknolojinin sunduğu avantajlar ve fırsatlar K1, Sayfa: 723-730 K2, Sayfa: 1-7. K3, Sayfa: 671-681
    8 Biyoaktif maddeler, fonksiyonel gıdaların tasarımı ve üretiminde nanoteknoloji ile sağlanan ilerlemeler K1, Sayfa: 723-730 K2, Sayfa: 1-7. K3, Sayfa: 671-681
    9 Gıda güvenliği, biyolojik ve proses kontaminantların dedeksiyonunda nanoteknoloji uygulamaları K1, Sayfa: 723-730 K2, Sayfa: 1-7. K3, Sayfa: 671-681
    10 Nanokapsüller ve gıda uygulamalarından örnekler K1, Sayfa: 723-730 K2, Sayfa: 1-7. K3, Sayfa: 671-681
    11 Nanoemülsiyonlar, nanodispersiyonlar ve gıda uygulamalarından örnekler K1, Sayfa: 723-730 K2, Sayfa: 1-7. K3, Sayfa: 671-681
    12 Nanolifler, nanotüpler ve gıda uygulamalarından örnekler K1, Sayfa: 723-730 K2, Sayfa: 1-7. K3, Sayfa: 671-681
    13 Nanolaminatlar ve gıda uygulamalarından örnekler K1, Sayfa: 723-730 K2, Sayfa: 1-7. K3, Sayfa: 671-681
    14 Gıda Güvenliği ve Kalitesi için Nanoteknoloji K1, Sayfa: 723-730 K2, Sayfa: 1-7. K3, Sayfa: 671-681
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç.Dr. Deniz BAŞ
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Rashidi, L., & Khosravi-Darani, K. (2011). The applications of nanotechnology in food industry. Critical reviews in food science and nutrition, 51(8), 723-730. K2. Singh, T., Shukla, S., Kumar, P., Wahla, V., Bajpai, V. K., & Rather, I. A. (2017). Application of nanotechnology in food science: perception and overview. Frontiers in microbiology, 8, 1501, 1-7 K3. He, X., & Hwang, H. M. (2016). Nanotechnology in food science: Functionality, applicability, and safety assessment. Journal of Food and Drug Analysis, 24(4), 671-681.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Nanoteknoloji alanındaki gelişmelerin gıdaların tasarımı, üretimi, ambalajlanması ve analiz edilmesinde getirdiği olanakların gözden geçirilmesi
    Dersin İçeriği Nanoteknolojinin temel prensipleri ve gıda endüstrisinde mevcut olan uygulamalar, nanosistem olarak gıdaların değerlendirilmesi, gıda kalite ve güvenliğinin nanoteknoloji yaklaşımları ile yükseltilmesi olanaklarının irdelenmesi (nanokapsülller, nanoemülsiyonlar, nanodispersiyonlar, nanolifler, vb.)
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Gıda bilimleri ve mühendisliği konularını en son gelişmeler dâhil olmak üzere üst düzeyde anlar ve uygulamalarını yapar. 3
    2 Gıda bilimi ve teknolojisine yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem veya teknolojik ürün/süreç geliştiren ya da bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulayan kapsamlı bir çalışma yapar. 4
    3 Özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak algılar, tasarlar, uygulama ve sonuçlandırır; bu süreci yönetir. 2
    4 Gıda bilimleri ve mühendisliği alanında en yeni bilgilere/literatüre ulaşır ve bunları kavrayarak araştırma yapabilmek için gerekli yöntem ve becerilerde üst düzeyde yeterliğe sahiptir. 4
    5 Akademik çalışmalarının çıktılarını saygın akademik ortamlarda yayınlayarak bilim ve teknoloji literatürüne katkıda bulunur. -
    6 Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri değerlendirme ve bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarır. -
    7 Gıda bilimleri ve mühendisliği alanındaki fikirlerin ve gelişmelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar -
    8 Gıda bilimleri ve mühendisliği alanında çalışanlarla ve daha geniş bilimsel ve sosyal topluluklarla yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, bir yabancı dilde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır. -
    9 Gıda bilimleri ve mühendisliği alanı ile ilgili çalışmalarda bilimsel araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanarak, verilerin elde edilmesi, değerlendirilmesi, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster