Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Nanoteknoloji ve gıda biliminde kullanımı
|
K1 sayfa1-21
|
2
|
Nanoyapılar
|
K1 sayfa1-21
|
3
|
Nanolifler ve kullanım alanları
|
K1 sayfa1-21
|
4
|
Nanolif üretiminde kullanılan hammaddeler
|
K1 sayfa1-89
|
5
|
Nanolif üretim yöntemleri
|
K1 sayfa1-89
|
6
|
Santrifüj ile nanolif üretimi
|
K1 sayfa 90-154
|
7
|
Solüsyon üfleme ile nanolif üretimi
|
K1 sayfa 90-154
|
8
|
Elektroçekim ve eriyik elektroçekim ile nanolif üretim yöntemi
|
K1 sayfa 90-191
|
9
|
Elektro çekim yönteminin prensipleri
|
K1 sayfa 90-191
|
10
|
Elektro çekim yöntemini etkileyen parametreler
|
K1 sayfa 90-191
|
11
|
Elektro çekim yönteminin avantaj ve dezavantajları
|
K1 sayfa 90-191
|
12
|
Nanoliflerin gıda mühendisliği uygulamalarında kullanımı I
|
K1 sayfa192-340
|
13
|
Nanoliflerin gıda mühendisliği uygulamalarında kullanımı II
|
K1 sayfa192-340
|
14
|
Nanoliflerin diğer uygulama alanları
|
K1 sayfa192-340
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Seda ÖZGEN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Ramakrishna, S. (2005). An introduction to electrospinning and nanofibers. World scientific.
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Andrady, A. L. (2008). Science and technology of polymer nanofibers. John Wiley & Sons.
YK2. He, J. H., Liu, Y., Mo, L. F., Wan, Y. Q., & Xu, L. (2008). Electrospun nanofibres and their applications (pp. 163-165). Shawbury, UK: ISmithers
|
Dersin Amacı
|
Nanoteknoloji, nano yapı ve nano malzemeler hakkında bilgi verilmesi, nano lif üretim teknolojilerinin anlatılması ve elektro çekim yöntemi ile nanolif üretiminin prensipleri ve parametrelerinin anlatılması, nanoliflerin kullanım alanlarının incelenmesi ve gıda alanındaki uygulamaları hakkında temel bilgilerin edinilmesi.
|
Dersin İçeriği
|
Nanolif üretim teknolojilerinin temel prensipleri ile anlatılması, elektroeğirme, solüsyon üfleme, elektro üfleme ve santrifüj eğirme. Nanolif karakterizasyon yöntemlerinin incelenmesi ve nanoliflerin gıda alanındaki uygulamaları hakkında temel bilgilerin edinilerek gıda uygulamaları hakkında güncel gelişmelerin takibi.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Gıda bilimleri ve mühendisliği konularını en son gelişmeler dâhil olmak üzere üst düzeyde anlar ve uygulamalarını yapar.
|
-
|
2
|
Gıda bilimi ve teknolojisine yenilik getiren, yeni
bir bilimsel yöntem veya teknolojik ürün/süreç geliştiren ya da bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulayan kapsamlı bir çalışma yapar.
|
2
|
3
|
Özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak algılar, tasarlar, uygulama ve sonuçlandırır; bu süreci yönetir.
|
-
|
4
|
Gıda bilimleri ve mühendisliği alanında en yeni bilgilere/literatüre ulaşır ve bunları kavrayarak araştırma yapabilmek için gerekli yöntem ve becerilerde üst düzeyde yeterliğe sahiptir.
|
4
|
5
|
Akademik çalışmalarının çıktılarını saygın akademik ortamlarda yayınlayarak bilim ve teknoloji literatürüne katkıda bulunur.
|
-
|
6
|
Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri değerlendirme ve bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarır.
|
-
|
7
|
Gıda bilimleri ve mühendisliği alanındaki fikirlerin ve gelişmelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar
|
-
|
8
|
Gıda bilimleri ve mühendisliği alanında çalışanlarla ve daha geniş bilimsel ve sosyal topluluklarla yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, bir yabancı dilde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır.
|
2
|
9
|
Gıda bilimleri ve mühendisliği alanı ile ilgili çalışmalarda bilimsel araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanarak, verilerin elde edilmesi, değerlendirilmesi, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
|
-
|