ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Gıdalarda Taklit ve Tağşiş Belirleme Teknikleri GMÜ618 GÜZ-BAHAR 3+0 S 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Gıda taklit ve tağşiş uygulamalarını ve bunların tespit etme yöntemlerini tanımlar
    2-Gıdaların özgünlüğünü ve saflığını belirler.
    3-Gıdaların kalite kontrol analizlerini uygular.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14342
    Ödevler1011010
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4014040
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5015050
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   184
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     6,13 ---- (6)
    Dersin AKTS Kredisi   6
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Gıda Kalite Kontrol Mevzuatı- İlgili Bakanlık K1, Bölüm: 1-2
    2 Gıda Kalite Kontrol Mevzuatı- Avrupa Birliği K1, Bölüm: 1-2
    3 Gıdalarda Yasal Olmayan Taklit Uygulamaları K1, Bölüm: 6-13
    4 Gıdalarda Yasal Olmayan Tağşiş Uygulamaları K1, Bölüm: 13-18
    5 Taklit ve tağşişin ekonomik açıdan değerlendirilmesi K1, Bölüm: 19
    6 Taklit ve tağşişin toplum sağlığı açısından değerlendirilmesi K2, Bölüm: 2
    7 Küresel gıda hileleri K1, Bölüm: 19
    8 Gıdaların orijinin belirlenmesi ve önemi K1, Bölüm: 5
    9 Gıdalarda özgünlük, saflık tayin yöntemleri I K2, Bölüm: 1-2
    10 Gıdalarda özgünlük, saflık tayin yöntemleri II K2, Bölüm: 3-5
    11 Gıdalarda özgünlük, saflık tayin yöntemleri III K2, Bölüm: 6-9
    12 Taklit ve tağşiş tespit etme yöntemleri I K1, Bölüm: 4
    13 Taklit ve tağşiş tespit etme yöntemleri II K2, Bölüm: 10
    14 Taklit ve tağşiş tespit etme yöntemleri III K2, Bölüm: 12
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğretim Üyesi, Didar Üçüncüoğlu
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Hellberg, R., Everstine, K., Sklare, S. (2020). Food Fraud. A Global Threat with Public Health and Economic Consequences, Acedemic Press K2. Galanakis, C.M. (2021). Food Authentication and Traceability, Academic Press
    Yardımcı Kitap YK1. Amante, E., Lin, H. (2022). Novel Food Analytical Methods. Food Chemistry Books on Elsevier
    Dersin Amacı Gıdaların orijini belirlemek, özgünlük ve saflık kontrol yöntemleri ile taklit ve tağşiş analiz yöntemlerini tanımak. Dünya çapında yaşanan hileli gıda vakalarını öğrenmek.
    Dersin İçeriği Gıdaların otantisitesi belirleme yöntemleri. Gıdalardaki taklit ve tağşiş uygulamaları. Saflık, kalite ve kontrol analiz yöntemleri. İlgili asal mevzuat.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Gıda bilimleri ve mühendisliği konularını en son gelişmeler dâhil olmak üzere üst düzeyde anlar ve uygulamalarını yapar. -
    2 Gıda bilimi ve teknolojisine yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem veya teknolojik ürün/süreç geliştiren ya da bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulayan kapsamlı bir çalışma yapar. 2
    3 Özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak algılar, tasarlar, uygulama ve sonuçlandırır; bu süreci yönetir. -
    4 Gıda bilimleri ve mühendisliği alanında en yeni bilgilere/literatüre ulaşır ve bunları kavrayarak araştırma yapabilmek için gerekli yöntem ve becerilerde üst düzeyde yeterliğe sahiptir. 4
    5 Akademik çalışmalarının çıktılarını saygın akademik ortamlarda yayınlayarak bilim ve teknoloji literatürüne katkıda bulunur. -
    6 Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri değerlendirme ve bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarır. -
    7 Gıda bilimleri ve mühendisliği alanındaki fikirlerin ve gelişmelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar 2
    8 Gıda bilimleri ve mühendisliği alanında çalışanlarla ve daha geniş bilimsel ve sosyal topluluklarla yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, bir yabancı dilde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır. -
    9 Gıda bilimleri ve mühendisliği alanı ile ilgili çalışmalarda bilimsel araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanarak, verilerin elde edilmesi, değerlendirilmesi, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. 4
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster