|
Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
|
1
|
Yardım etme ve danışmanlığın felsefesi, değerleri ve yardım etmede karşılaşılan zorluklar
|
K1-Bölüm1, K5-Bölüm 1, YK1-Bölüm1
|
|
2
|
İletişim kurmada temel yardım becerileri 1
|
K1-Bölüm 3, K3-Bölüm1-4, K4-Bölüm 2
|
|
3
|
İletişim kurmada temel yardım becerileri 2
|
K1- Bölüm 4, K3-Bölüm 5-6, K4-Bölüm 3
|
|
4
|
Yardım modeline genel bakış
|
K1-Bölüm 2, K5-Bölüm 1
|
|
5
|
Yardım ilişkisi: Değerlerin eyleme geçirilmesi
|
K1- Bölüm 3, K2-Bölüm 1
|
|
6
|
Yardım isteyene yoğunlaşma ve etkin dinleme becerileri
|
K1-Bölüm 4, K5-Bölüm 2, YK1-Bölüm 2
|
|
7
|
Yardım isteyeni anlama becerileri, danışmanın nitelikleri
|
K2-Bölüm 6, K5-Bölüm 3
|
|
8
|
Sorunlara açıklık getirme becerileri
|
K2-Bölüm 8,K3- Bölüm 7, YK1-Bölüm 2
|
|
9
|
Danışanın duygularını, fiziksel tepkilerini ve düşünmesini değerlendirme
|
K5-Bölüm 3,YK1-Bölüm1
|
|
10
|
Danışanların öykülerini anlatmalarına yardım etme
|
K1-Bölüm10, K2-Bölüm7
|
|
11
|
Danışanın içgörü kazanmasını destekleme
|
K2-Bölüm8, K5-Bölüm2
|
|
12
|
Danışanların karar almada etkin hale gelmelerine yardım etme, sorunların birlikte çözümlenmesinde anlaşma
|
K1-Bölüm11, K2-Bölüm10, K5-Bölüm3
|
|
13
|
Amaç belirleme yoluyla danışanların güçlerini keşfetmelerine yardım
|
K1-Bölüm13, K2-Bölüm12, K5-Bölüm3
|
|
14
|
Amaca ulaşmak için planlar geliştirmeye yardım etme ve değişimi destekleme
|
K1-Bölüm14, K2-Bölüm13, YK1-Bölüm 4
|
|
Ön Koşul
|
-
|
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğretim Üyesi Songül Kamışlı
|
|
Dersi Verenler
|
1-)Doçent Dr. Songül Kamışlı
|
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
|
Kaynaklar
|
K1. Egan, G. (2011) Psikolojik Danışma Becerileri (çev: Özlem Yüksel) Kaknüs Psikoloji Yayınları 527, İstanbul
K2. Egan, G. (2014). Danışma becerileri üzerine alıştırmalar. (çev:Müzeyyen Baturay) Kaknüs Yayınları, 642
K3. Danish, S. J., D?aguelli, A.R., Hauer, A. L. (1994). Helping Skills: A Basic Training Program, (Yardım Becerileri: Temel eğitim programı)
çev. Füsun Akkoyun, Form Ofset. Ankara.
K4. Arnold, E., Underman Boggs, K. Interpersonal Relationships, third edition, 1999, WB Saunders Company,Philadelphia.
K5. Nelson-Jones, R. (2014) Uygulamalı Danışmanlık ve Yardım Becerileri (5ed) Nobel Akademik Basım ve Yayın
|
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Dryden, W., Reeves A. Key Issues for Counseling in Action (2017) (Psikolojik Danışma Uygulamalarında Temel Konular) Çev: Füsun Akkoyun, Nobel Akademi, Ankara
|
|
Dersin Amacı
|
Bu dersin amacı psikolojik bakım alanında uzman olacak öğrencilere yardım ilişkisi kurmak için gereken değerlerin, iletişim becerilerinin ve bakım verme ile ilgili temel danışmanlık becerilerinin kazandırılmasıdır.
|
|
Dersin İçeriği
|
Psikolojik bakımda kullanılan temel iletişim modelleri
Psikolojik bakımda kullanılan danışmanlık becerileri
Psikolojik bakımda uygulanan yardım becerileri
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
|
1
|
Birey, aile ve topluma kuramsal, kanıta dayalı ve uygulamalı bilgileri kullanarak psikiyatrik hemşirelik bakımını verir, verdiği bakımın etkisini değerlendirir ve kaydeder
|
3
|
|
2
|
Ruhsal bozukluğu olan bireylerin tedavisi, bakımı ve rehabilitasyonuna yönelik güncel bilgi, kavram ve ilkeleri geliştirir
|
4
|
|
3
|
Bireyi biyolojik, psikolojik, sosyal, kültürel ve manevi yönleri ile bir bütün olarak değerlendirir
|
5
|
|
4
|
Psikiyatri hemşireliğine özgü bilgi ve becerilerini ruh sağlığı ekibi ve diğer disiplinlerle işbirliği içinde çalışır
|
-
|
|
5
|
Psikososyal uygulama becerilerini ve psikiyatri hemşireliği alanında eğitim ve araştırma becerilerini geliştirir.
|
-
|
|
6
|
Yürütülen bilimsel araştırmalarda alanındaki istatistik yazılımları etkin kullanır, istatistiksel yöntemleri doğru seçer, hesaplar ve yorumlar.
|
-
|
|
7
|
Psikiyatri hemşireliğinin eğitim, uygulama, araştırma ve yönetim alanlarında bilişim ve bakım teknolojilerini etkili kullanır.
|
-
|
|
8
|
Ruh sağlığının daha ileri götürülmesine ilişkin ulusal ve uluslararası sağlık politikası çalışmalarına katkıda bulunur.
|
-
|