Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe/İngilizce
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç. Dr. Ercüment N. DİZDAR
|
Dersi Verenler
|
1-)Doktor Öğretim Üyesi Mehmet Tümay
|
Ders Yardımcıları
|
Prof. Dr. Murat ARI
Prof. Dr. Halil Tanyer EYYUBOĞLU
Doç. Dr. Ercüment N. DİZDAR
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet TÜMAY
|
Kaynaklar
|
K1. Dizdar, E. N. (1998). Üretim Sistemlerinde Olası İş Kazaları İçin Bir Erken Uyarı Modeli, Gazi Üni., FBE, Endüstri Müh., Ankara.
K2. Dizdar, E. N. (2000). İş Güvenliği. Alver Matbaası, Ankara.
K3. Dizdar, E. N. (2008). Ergonomi. ABP Yayın Evi, Ankara.
K4. Dizdar, E. N. (2004). İş Hukuku. Dilara Yayınevi & Matbaacılık, Trabzon.
K5. Dizdar, E. N. (2008). İş Güvenliği. Murathan Yayınevi, (4. Baskı), Ankara.
K6. Dizdar, E. N. (2003). İş Güvenliği. Dilara Yayın Evi, Trabzon.
K7. Dizdar, E. N. (2015). İş Güvenliği Mevzuatı. AÜ, Erzurum.
K8. Dizdar, E. N. (2014). İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri. AÜ, Erzurum.
K9. Dizdar, E. N. (2002). Tehlike Analiz Teknikleri. Gazi Üniversitesi, FBE, Ankara.
K10. Dizdar, E. N. (2001). Kaza Sebeplendirme Yaklaşımları. Mesleki Sağlık ve Güvenlik, Ankara.
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. AICHE. (2008). Guidelines for Chimical Transportation Safety, Security and Risk Management, (2nd Ed.), USA.
YK2. AICHE. (2016). Guidelines for Safe Automation of Chemical Processes, (2nd Ed.), USA.
YK3. Salvendy, G. (2012). Handbook of Human Factors and Ergonomics, John Wiley&Sons Ltd. USA.
YK4. Karwowski, W. ve Marras, S. W. (2008). The Occupational Ergonomics Handbook. CRC Press.
YK5. Dikshith, T, S. S. (2017). Handbook of Chemicals and Safety, CRC Press, USA.
YK6. Frick, K. W. J. (2000). Reviewing Occupational Health and Safety Management - Multiple Roots. Elsevier.
YK7. ILO & IEA (2010). Ergonomic Checkpoints, International Labour Office, Geneva, Switzerland.
YK8. ILO (2001). Guidelines on Occupational Safety and Health Management Systems, Geneva, Switzerland.
YK9. Robson, L. C. J. (2005). The Effectiveness of Occupational Health and Safety Management Systems, Insti. for Work and Health.
YK10. Kroemer, K. H. E., Kroemer H. B. and Kroemer E. K. (2001). Ergonomics, How to Design for Ease and Efficiency, PranticeHall.
|
Dersin Amacı
|
Elektrikle çalışmalarda İSG yöntemlerinin tanımlanması. Elektrikle ilgili temel kavramları öğrenilmesi. OHM Kanunu, akım yoğunluğu, doğru akım, alternatif akım kavramlarını öğrenilmesi. Küçük gerilim, tehlikeli gerilim, alçak gerilim, yüksek gerilimin kavranması. Elektrikle çalışmalarda İSG riskleri ile alınacak önlemleri öğrenilmesi. Koruma topraklaması, koruma iletkeni, sıfır iletkeni, sıfırlama, topraklama, topraklayıcının yayılma direnci, topraklamanın kontrolü, gövde teması, kısa devre, hata akımı ve gerilimi, kaçak akımı, aşrı gerilim, iç ve dış aşırı gerilim, üç fazlı gerelim. Yıldırım çarpması, paratoner koruma, Faraday kafes sistemi, Franklin çubuğu konularının öğrenilmesi. Sigortalar, tevzi tablolar, transformatörler, kondansatörler, elektrikli kaynak makineleri, ark ve kıvılcım çıkaran elektrik motorlarının bilinmesi. Elektrik akımının insan vücuduna etkileri ile elektrik çarpmalarında ilk yardım, acil müdahale yönetimlerinin öğrenilmesi. Statik elektrik, birbirine bağlama ve topraklama, iyonizasyon, lektrik kuvvetli akım tesisleri, elektrik iç tesisleri ve ierilim altındaki elektrik devreleri ve makinelerin bilinmesi.
|
Dersin İçeriği
|
Elektrikle çalışmalarda İSG. Tanımlar, elektrik enerjisi, elektrik akımı, amper, metallerde, elektrotlerde ve diğer ortamlarda elektrik akımı. Elektromanyetizma, OHM Kanunu, akım yoğunluğu, doğru akım, alternatif akım, galvonometre. Küçük gerilim, tehlikeli gerilim, alçak gerilim, yüksek gerilim, dokunma gerilimi, adım gerilimi. Elektrikle çalışmalarda İSG riskleri ve alınması gereken önlemler. Genel güvenlik, yetkinlikler. Koruma topraklaması, koruma iletkeni, sıfır iletkeni, sıfırlama. Topraklama, topraklayıcının yayılma direnci, topraklamanın kontrolü, gövde teması. Kısa devre, hata akımı ve gerilimi, kaçak akımı, aşrı gerilim, iç ve dış aşırı gerilim, üç fazlı gerelim. Yıldırım çarpması, paratoner koruma, Faraday kafes sistemi, Franklin çubuğu. Hava hattı, yüksek gerilim hatları, direkler. İnşaat şantiyeleri. Fiş, priz, buat, emniyet hattı, emniyet mesafesi. Aydınlatma tesisleri. Acil durum aydınlatması ve yönlendirmesi, kaçış yolları aydınlatması. Elektrikli makineler, bağlantıları, sigortalar, gerilim altındaki bölümler, panolar, tevzi tabloları. Transformatörler, kondansatörler, jeneratör, akümülatör batarya ve tesisleri. Seyyar iletkenler. Elektrikli el aletleri, taşınabilir aletlerin topraklanması. Elektrikli kaynak makineleri. Ark ve kıvılcım çıkaran elektrik motorları, patlayıcı ve yanıcı madde bulunan ortamlar. Alev sızdırma teçhizatı. Elektrikle çarpılma ve elektrik kazaları. İlk yardım, acil müdahale yönetimi. Elektrik akımının insan vücuduna etkileri. Koruyucu yalıtım, kaçak akım rölesi. Statik elektrik, birbirine bağlama ve topraklama, iyonizasyon. Elektrik kuvvetli akım tesisleri, elektrik iç tesisleri. Gerilim altındaki elektrik devreleri ve makineleri. İlgili standart ve mevzuat.
|