Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Elektrikle çalışmalarda İSG. Tanımlar, elektrik enerjisi, elektrik akımı, amper, metallerde, elektrotlerde ve diğer ortamlarda elektrik akımı.
|
K1-K7 ve YK1-YK7
|
2
|
Elektromanyetizma, OHM Kanunu, akım yoğunluğu, doğru akım, alternatif akım, galvonometre. Küçük gerilim, tehlikeli gerilim, alçak gerilim, yüksek gerilim, dokunma gerilimi, adım gerilimi.
|
K1-K7 ve YK1-YK7
|
3
|
Elektrikle çalışmalarda İSG riskleri ve alınması gereken önlemler. Genel güvenlik, yetkinlikler.
|
K1-K7 ve YK1-YK7
|
4
|
Koruma topraklaması, koruma iletkeni, sıfır iletkeni, sıfırlama. Topraklama, topraklayıcının yayılma direnci, topraklamanın kontrolü, gövde teması.
|
K1-K7 ve YK1-YK7
|
5
|
Kısa devre, hata akımı ve gerilimi, kaçak akımı, aşrı gerilim, iç ve dış aşırı gerilim, üç fazlı gerelim. Yıldırım çarpması, paratoner koruma, Faraday kafes sistemi, Franklin çubuğu.
|
K1-K7 ve YK1-YK7
|
6
|
Hava hattı, yüksek gerilim hatları, direkler. İnşaat şantiyeleri. Fiş, priz, buat, emniyet hattı, emniyet mesafesi. Aydınlatma tesisleri.
|
K1-K7 ve YK1-YK7
|
7
|
Acil durum aydınlatması ve yönlendirmesi, kaçış yolları aydınlatması. Elektrikli makineler, bağlantıları, sigortalar, gerilim altındaki bölümler, panolar, tevzi tabloları.
|
K1-K7 ve YK1-YK7
|
8
|
Transformatörler, kondansatörler, jeneratör, akümülatör batarya ve tesisleri.
|
K8-K10 ve YK8-YK10
|
9
|
Seyyar iletkenler. Elektrikli el aletleri, taşınabilir aletlerin topraklanması. Elektrikli kaynak makineleri.
|
K8-K10 ve YK8-YK10
|
10
|
Ark ve kıvılcım çıkaran elektrik motorları, patlayıcı ve yanıcı madde bulunan ortamlar. Alev sızdırma teçhizatı.
|
K8-K10 ve YK8-YK10
|
11
|
Elektrikle çarpılma ve elektrik kazaları. İlk yardım, acil müdahale yönetimi. Elektrik akımının insan vücuduna etkileri.
|
K8-K10 ve YK8-YK10
|
12
|
Koruyucu yalıtım, kaçak akım rölesi. Statik elektrik, birbirine bağlama ve topraklama, iyonizasyon.
|
K8-K10 ve YK8-YK10
|
13
|
Elektrik kuvvetli akım tesisleri, elektrik iç tesisleri.
|
K8-K10 ve YK8-YK10
|
14
|
Gerilim altındaki elektrik devreleri ve makineleri. İlgili standart ve mevzuat.
|
K8-K10 ve YK8-YK10
|