ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Biyolojik Risk Faktörleri İSG511 GÜZ 3+0 S 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-İş Sağlığı ve Güvenliğinde biyolojik risk faktörlerini tanımlar.
    2-Biyolojik riskli ortam çalışanlarında sık görülen enfeksiyonları tanımlar.
    3-Endüstriyel işlemler, laboratuvar ve hayvan barınakları için özel önlemleri tanımlar.
    4-Çalışanların biyolojik riskler için alınması gereken önlemleri bilir sağlık gözetimlerini tanımlar.
    5-Koruyucu aşı uygulaması gibi endüstriyel işlemlerde alınacak önlemleri alır ve yorumlar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler2022040
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)2012020
    Proje2013030
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 4012020
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   180
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     6 ---- (6)
    Dersin AKTS Kredisi   6
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 İş Sağlığı ve Güvenliğinde biyolojik risk faktörleri.
    2 Tanımlar, hücre kültürü, mikroorganizma, enfeksiyon risk düzeyleri, grupları. İkame.
    3 Hijyen ve kişisel korunma. Çalışanların bilgilendirilmesi, özel durumlar.
    4 Çalışanlarda sık görülen enfeksiyonlar, hepatit-b, EBYS, hepatit-c, delta hepatit, virüs enfeksiyonları, tüberküloz, gastroenteritler, meningogoksik enfeksiyonlar.
    5 Biyolojik etkenlere maruziyet. Tanı laboratuvarları, insan sağlığı ve veterinerlik hizmetleri.
    6 Endüstriyel işlemler, laboratuvar ve hayvan barınakları için özel önlemler.
    7 Biyolojik İSG risklerine maruziyetin yüksek olduğu işler. Sınıflandırılmış biyolojik etkenler listesi. Bakteriler ve benzer organizmalar, virüsler, parazitler, mantarlar.
    8 Çalışanların sağlık gözetimi. Biyolojik riskler için alınacak önlemler ve göstergeleri.
    9 Endüstriyel işlemlerde alınacak önlemler. Koruyucu aşı uygulaması.
    10 Sağlık sektöründe çalışanların maruz kalabileceği riskler. Kanserojen, mutajen maddelerle çalışmalarda İSG.
    11 Çevre koruma ve çevre kirleticileri.
    12 Fiziko kimyasal ve biyolojik süreçler. Sedimantasyon, koagülasyon, fiftrasyon, adsorbsiyon, oksidasyon; pestisitler.
    13 Çevre mikrobiyolojisi. Su ve hava kalitesi.
    14 Biyolojik risk etmenleriyle karşılaşılabilecek çalışma ortamları ve gözetimi. İlgili mevzuat.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Ercüment N. DİZDAR
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Ömer Cem KARAKOÇ
    Dr. Öğr. Üyesi Ercüment N. DİZDAR
    Kaynaklar 1. Dizdar, E. N., Üretim Sistemlerinde Olası İş Kazaları İçin Bir Erken Uyarı Modeli, Gazi Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği, 1998.
    2. Dizdar, E. N., İş Güvenliği, Alver Matbaası, 2000.
    3. Dizdar, E. N., Ergonomi, ABP Yayın Evi, 2008.
    4. Dizdar, E. N., İş Hukuku, Dilara Yayınevi & Matbaacılık, 2004.
    5. Dizdar, E. N., İş Güvenliği, Murathan Yayınevi, 4. Baskı, 2008.
    6. Dizdar, E. N., İş Güvenliği, Dilara Yayın Evi, 2003.
    7. Dizdar, E. N., İş Güvenliği Mevzuatı, AÜ, 2015.
    8. Dizdar, E. N., İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri, AÜ, 2014.
    9. Dizdar, E. N., Tehlike Analiz Teknikleri, Gazi Üniversitesi, FBE, 2002.
    10. Dizdar, E. N., Kaza Sebeplendirme Yaklaşımları, Mesleki Sağlık ve Güvenlik, 2001.
    Yardımcı Kitap 1. AICHE, Guidelines for Chimical Transportation Safety, Security and Risk Management, 2 nd Ed. 2008.
    2. AICHE, Guidelines for Safe Automation of Chemical Processes, 2 nd Ed. 2016.
    3. BS 8800, Guide to Occupational Health and Sefety Management Systems, 1996.
    4. CCPS, Guidelines for Hazard Evaluation Procedures, 3rd Ed. 2008.
    5. Dikshith, T., S., S., Handbook of Chemicals and Safety, CRC Press, 2017.
    6. Frick K, W. J., Reviewing Occupational Health and Safety Management - Multiple Roots. Amsterdam: Elsevier, 2000.
    7. ILO, Ergonomic Checkpoints, Geneva, 1996.
    8. ILO, Guidelines on Occupational Safety and Health Management Systems. Geneva: International Labour Office, 2001.
    9. Robson L, C. J., The Effectiveness Of Occupational Health And Safety Management Systems: A Systematic Review, Institute for Work and Health, 2005.
    10. U.S. Department Of Health and Human Services, NIOSH, Occupational Safety and Health Guidance Manual Hazardous Jaste Site Activities, 1985, USA.
    Dersin Amacı İş Sağlığı ve Güvenliğinde biyolojik risk faktörlerin tanımlanması. Hijyen ve kişisel korunma tedbirlerin bilinmesi. Biyolojik riskli ortam çalışanlarında sık görülen enfeksiyonların tanımlanması. Biyolojik etkenlere maruziyette insan sağlığı ve veterinerlik hizmetlerinin bilinmesi. Endüstriyel işlemler, laboratuvar ve hayvan barınakları için özel önlemlerin bilinmesi. Biyolojik İSG risklerine maruziyetin yüksek olduğu işlerin bilinmesi. Çalışanların biyolojik riskler için alınması gereken önlemlerin ve sağlık gözetimlerinin bilinmesi. Koruyucu aşı uygulaması gibi endüstriyel işlemlerde alınacak önlemlerin öğrenilmesi. Kanserojen, mutajen maddelerle çalışmalarda İSG tedbirlerinin bilinmesi. Çevre koruma ve çevre kirleticilerin öğrenilmesi. Sedimantasyon, koagülasyon, fiftrasyon, adsorbsiyon, oksidasyonv e pestisitlerin öğrenilmesi. Çevre mikrobiyolojisi ile su ve hava kalitesi konularının bilinmesi. Biyolojik risk etmenleriyle karşılaşılabilecek çalışma ortamları ve gözetiminin bilinmesi.
    Dersin İçeriği İş Sağlığı ve Güvenliğinde biyolojik risk faktörleri. Tanımlar, hücre kültürü, mikroorganizma, enfeksiyon risk düzeyleri, grupları. İkame. Hijyen ve kişisel korunma. Çalışanların bilgilendirilmesi, özel durumlar. Çalışanlarda sık görülen enfeksiyonlar, hepatit-b, EBYS, hepatit-c, delta hepatit, virüs enfeksiyonları, tüberküloz, gastroenteritler, meningogoksik enfeksiyonlar. Biyolojik etkenlere maruziyet. Tanı laboratuvarları, insan sağlığı ve veterinerlik hizmetleri. Endüstriyel işlemler, laboratuvar ve hayvan barınakları için özel önlemler. Biyolojik İSG risklerine maruziyetin yüksek olduğu işler. Sınıflandırılmış biyolojik etkenler listesi. Bakteriler ve benzer organizmalar, virüsler, parazitler, mantarlar. Çalışanların sağlık gözetimi. Biyolojik riskler için alınacak önlemler ve göstergeleri. Endüstriyel işlemlerde alınacak önlemler. Koruyucu aşı uygulaması. Sağlık sektöründe çalışanların maruz kalabileceği riskler. Kanserojen, mutajen maddelerle çalışmalarda İSG. Çevre koruma ve çevre kirleticileri. Fiziko kimyasal ve biyolojik süreçler. Sedimantasyon, koagülasyon, fiftrasyon, adsorbsiyon, oksidasyon, pestisitler. Çevre mikrobiyolojisi. Su ve hava kalitesi. Biyolojik risk etmenleriyle karşılaşılabilecek çalışma ortamları ve gözetimi. İlgili mevzuat.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 İş Sağlığı ve Güvenliği alanında "Disiplinler Arası Yaklaşım Felsefesi"ni kavrar ve bu alanla ilgili problemlerin tespit ve çözüm süreçlerinde "Takım Ruhu ve Ekip Çalışması Yaklaşımı"na göre çalışır. -
    2 İşyerlerinde fiziksel, kimyasal, biyolojik, psikolojik ve ergonomik risk faktörlerini değerlendirerek, alınması gereken İSG tedbirlerini bilir ve uygular. 5
    3 İş Sağlığı ve Güvenliğini, iş hukuku, sosyal güvenlik hukuku ve İSG mevzuatında bilir ve sürekli değişim içindeki bu bilgilerin güncelliği takip eder. -
    4 İş Sağlığı ve Güvenliğinin sosyal ve teknik bilgilerine hakim olarak, iş grupları ve sektör çeşitlerine göre tehlike değerlendirme ve risk analizlerini yapar. 3
    5 Tehlike sınıflarına göre işyerlerinde çalışma koşulları, ortam faktörleri ve korunma ilkeleriyle ilgili kapsamlı ve teknik bilgilere sahiptir ve uygular. 4
    6 Sektörel boyutta ve meslek gruplarında çalışma şartları sorunlarını tespit, analiz, çözüm ve iyileştirme faaliyetlerini yürütmede gerekli bilgi ve becerilere sahiptir. 3
    7 Tasarım ve imalatta, yanıcı, patlayıcı ve tehlikeli madde ve atıklarda alınması gereken İSG önlemlerini bilir ve uygular. -
    8 Tarım, zitaat, elektrik, ormancılık, madencilikte İSG tehlikelerinin tespiti ve risklerinin analizi ve gerekli tedbirlerin alınması hakkındaki bilgiye sahiptir. 4
    9 Kişisel Koruyucu Donanımlar hakkında mevzuat hükümlerini ve AT gereksinimlerini bilir ve sektörlerdeki iş grupları ve mesleklere göre KKD seçimini yapar ve kullanım koşul ve kurallara uygunluğu sağlar. 2
    10 İş Sağlığı ve Güvenliği alanındaki bilimsel araştırma teknikleri hakkında bilgi sahibi olur ve konuyla ilgili istatistiki bilgileri yorumlar. -
    11 İş Sağlığı ve Güvenliği alanındaki bilimsel ve uygulamalı çalışmaları araştırma, bilimsel çalışma yapma ve akademik yazı (makale, bildiri, rapor vb) ve sözlü sunum yapma becerilerine sahiptir. -
    12 "İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Anlayışı"na ve "İş Sağlığı ve Güvenliğinde Kültürü"nün geliştirilmesine ve yerleştirilmesine katkı verir. -
    13 "Kurumsal ve Toplumsal İletişim" becerisine sahiptir ve bu bağlamda İş Sağlığı ve Güvenliği algısının sosyolojik ve psikolojik benimsenme ve kökleşmesinde etkin rol oynar. -
    14 Meslek hayatında ve İş Sağlığı ve Güvenliği alanındaki çalışmalarda bilimsel araştırma ilkelerini bilir ve etik kuralları benimser ve bu değerlere uygun davranır. -
    15 İş Sağlığı ve Güvenliği Tezli Yüksek Lisans Programından mezun olan öğrenciler, doktora programına devam edebilme imkanına ve ilgili (İş Güvenliği Uzmanlığı Görev, Yetki ve Sorumlulukları Hakkındaki Yönetmelik vb) mevzuata göre B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı sınavına girmeye hak kazanırlar. 3
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster