Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç. Dr. Ercüment N. DİZDAR
|
Dersi Verenler
|
1-)Doçent Dr. Ercüment Neşet Dizdar
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Dizdar, E. N. (1998). Üretim Sistemlerinde Olası İş Kazaları İçin Bir Erken Uyarı Modeli, Gazi Üni., FBE, Endüstri Müh., Ankara.
K2. Dizdar, E. N. (2000). İş Güvenliği. Alver Matbaası, Ankara.
K3. Dizdar, E. N. (2008). Ergonomi. ABP Yayın Evi, Ankara.
K4. Dizdar, E. N. (2004). İş Hukuku. Dilara Yayınevi & Matbaacılık, Trabzon.
K5. Dizdar, E. N. (2008). İş Güvenliği. Murathan Yayınevi, (4. Baskı), Ankara.
K6. Dizdar, E. N. (2003). İş Güvenliği. Dilara Yayın Evi, Trabzon.
K7. Dizdar, E. N. (2015). İş Güvenliği Mevzuatı. AÜ, Erzurum.
K8. Dizdar, E. N. (2014). İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri. AÜ, Erzurum.
K9. Dizdar, E. N. (2002). Tehlike Analiz Teknikleri. Gazi Üniversitesi, FBE, Ankara.
K10. Dizdar, E. N. (2001). Kaza Sebeplendirme Yaklaşımları. Mesleki Sağlık ve Güvenlik, Ankara.
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. AICHE. (2008). Guidelines for Chimical Transportation Safety, Security and Risk Management, (2nd Ed.), USA.
YK2. AICHE. (2016). Guidelines for Safe Automation of Chemical Processes, (2nd Ed.), USA.
YK3. Salvendy, G. (2012). Handbook of Human Factors and Ergonomics, John Wiley&Sons Ltd. USA.
YK4. Karwowski, W. ve Marras, S. W. (2008). The Occupational Ergonomics Handbook. CRC Press.
YK5. Dikshith, T, S. S. (2017). Handbook of Chemicals and Safety, CRC Press, USA.
YK6. Frick, K. W. J. (2000). Reviewing Occupational Health and Safety Management - Multiple Roots. Elsevier.
YK7. ILO & IEA (2010). Ergonomic Checkpoints, International Labour Office, Geneva, Switzerland.
YK8. ILO (2001). Guidelines on Occupational Safety and Health Management Systems, Geneva, Switzerland.
YK9. Robson, L. C. J. (2005). The Effectiveness of Occupational Health and Safety Management Systems, Insti. for Work and Health.
YK10. Kroemer, K. H. E., Kroemer H. B. and Kroemer E. K. (2001). Ergonomics, How to Design for Ease and Efficiency, PranticeHall.
|
Dersin Amacı
|
Madencilikte İş Sağlığı ve Güvenliği hususundaki temel kavramların tanımlanması. Madencilikte işverenin ve çalışanların yükümlülüklerin öğrenilmesi. Yerüstü madenciliğinde İSG riskleri ve alınacak tedbirlerin anlaşılması. Yerüstü madenciliğinde patlama, yangın tehlikesi ve zararlı ortam havasına karşı yapılacakların öğrenilmesi. Yerüstü madenciliğinde patlayıcı maddeler ve ateşleyicilerin bilinmesi. Yerüstü madenciliğinde ulaşım yolları, nakliyat ve taşıma prensiplerinin öğrenilmesi. Yerüstü madenciliğinde arama, kurtarma ve tahliye faaliyetlerinin organizasyonunun bilinmesi. Taş ocak ve sondajlarda uygulanacak İSG kuralları ve alınacak tedbirlerin bilinmesi. Yeraltı maden ocaklarında asgari İSG tedbirlerinin öğrenilmesi. Yeraltı maden ocaklarında kullanılan patlayıcı maddeler, tahkimat, grizu tehlikesi, kömür tozları ve toz patlamaları tehlikeleri ve alınacak önlemlerin öğrenilmesi. Yeraltı maden ocaklarında acil müdahale ve kurtarma ve İSG teşkilatlanmasının bilinmesi. Yeraltı maden ocaklarında göçükler, toprak kayması ve su baskınlarına karşı alınacak İSG tedbirlerinin açıklanması.
|
Dersin İçeriği
|
Madencilikte İş Sağlığı ve Güvenliği hususundaki temel kavramlar, tanımlar ve terminoloji. Madencilikte işverenin ve çalışanların yükümlülükleri. Madencilik türleri. Yerüstü madenciliği, yeraltı madenciliği. Yerüstü madenciliği. Yerüstü madenciliğinde İSG riskleri. Yerüstü madenciliğinde İSG tedbirleri, organizasyonu ve gözetimi. Yerüstü madenciliğinde mekanik ve elektrikli ekipman ve tesisatlar. Bakım ve onarım faaliyetleri. Yerüstü madenciliğinde kuyuların kontrolleri, patlama, yangın tehlikesi ve zararlı ortam havası. Yerüstü madenciliğinde patlayıcı maddeler ve ateşleyiciler. Yerüstü madenciliğinde ulaşım yolları, nakliyat ve taşıma. Yerüstü madenciliğinde açık alan çalışmaları. Yerüstü madenciliğinde arama, kurtarma ve tahliye ve dinlenme yerleri. Taş ocak ve sondajlarda uygulanacak İSG kuralları ve alınacak tedbirler. Yanıcı toz bulunan maden ocakları. Yangın, tutuşma ve kızışma tehlikeleri. Güvenlik tatbikatları. Yeraltı maden ocaklarında asgari İSG tedbirleri. Yeraltı maden ocaklarında kullanılan patlayıcı maddeler, tahkimat, işçilerin yer altına taşınması, lojistik, havalandırma, grizu tehlikesi, kömür tozları ve toz patlamaları, yangın, elektrik tehlikesi. Yeraltı maden ocaklarında delme, patlatma. Yeraltı maden ocaklarında göçükler, toprak kayması ve su baskınları. Yeraltı maden ocaklarında acil müdahale ve kurtarma ve İSG teşkilatlanması. İlgili mevzuat.
|