ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı I İSG501 GÜZ-BAHAR 3+0 Z 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Türk Hukuk Sisteminde İş Sağlığı ve Güvenliğine ait temel kavramları tanımlar.
    2-T. C. Anayasası`nda İş Sağlığı ve Güvenliği`ni açıklar.
    3-Çalışma Hukukunda yer alan İş Sağlığı ve Güvenliği hükümlerini kavrar.
    4-Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatında düzenlemeleri sıralar..
    5-Kanunlarda İş Sağlığı ve Güvenliği hükümlerini açıklar.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe/İngilizce
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Ercüment N. DİZDAR
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Dizdar, E. N. (1998). Üretim Sistemlerinde Olası İş Kazaları İçin Bir Erken Uyarı Modeli, Gazi Üni., FBE, Endüstri Müh., Ankara.
    K2. Dizdar, E. N. (2000). İş Güvenliği. Alver Matbaası, Ankara.
    K3. Dizdar, E. N. (2008). Ergonomi. ABP Yayın Evi, Ankara.
    K4. Dizdar, E. N. (2004). İş Hukuku. Dilara Yayınevi & Matbaacılık, Trabzon.
    K5. Dizdar, E. N. (2008). İş Güvenliği. Murathan Yayınevi, (4. Baskı), Ankara.
    K6. Dizdar, E. N. (2003). İş Güvenliği. Dilara Yayın Evi, Trabzon.
    K7. Dizdar, E. N. (2015). İş Güvenliği Mevzuatı. AÜ, Erzurum.
    K8. Dizdar, E. N. (2014). İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri. AÜ, Erzurum.
    K9. Dizdar, E. N. (2002). Tehlike Analiz Teknikleri. Gazi Üniversitesi, FBE, Ankara.
    K10. Dizdar, E. N. (2001). Kaza Sebeplendirme Yaklaşımları. Mesleki Sağlık ve Güvenlik, Ankara.
    Yardımcı Kitap YK1. AICHE. (2008). Guidelines for Chimical Transportation Safety, Security and Risk Management, (2nd Ed.), USA.
    YK2. AICHE. (2016). Guidelines for Safe Automation of Chemical Processes, (2nd Ed.), USA.
    YK3. Salvendy, G. (2012). Handbook of Human Factors and Ergonomics, John Wiley&Sons Ltd. USA.
    YK4. Karwowski, W. ve Marras, S. W. (2008). The Occupational Ergonomics Handbook. CRC Press.
    YK5. Dikshith, T, S. S. (2017). Handbook of Chemicals and Safety, CRC Press, USA.
    YK6. Frick, K. W. J. (2000). Reviewing Occupational Health and Safety Management - Multiple Roots. Elsevier.
    YK7. ILO & IEA (2010). Ergonomic Checkpoints, International Labour Office, Geneva, Switzerland.
    YK8. ILO (2001). Guidelines on Occupational Safety and Health Management Systems, Geneva, Switzerland.
    YK9. Robson, L. C. J. (2005). The Effectiveness of Occupational Health and Safety Management Systems, Insti. for Work and Health.
    YK10. Kroemer, K. H. E., Kroemer H. B. and Kroemer E. K. (2001). Ergonomics, How to Design for Ease and Efficiency, PranticeHall.
    Dersin Amacı İş Sağlığı ve Güvenliğine ait temel kavramların anlaşılması. Anayasamızda İş Sağlığı ve Güvenliği`nin tanımlanması. Çalışma Hukukunda yer alan İş Sağlığı ve Güvenliği hükümlerinin öğrenilmesi. Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatında düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olunması. Türk Borçlar Kanunu`nda İş Sağlığı ve Güvenliği hükümlerinin öğrenilmesi. Türk Ceza Kanunu`nda İş Sağlığı ve Güvenliği hükümlerinin anlaşılması. İş Kanunu`nda İş Sağlığı ve Güvenliği hükümlerinin bilinmesi. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu`nda İş Sağlığı ve Güvenliği hükümlerin öğrenilmesi. İş Mahkemeleri Kanunu`nda, Toplu Sözleşme Kanunu`nda, Maden Kanunu`nda İş Sağlığı ve Güvenliği hükümlerinin öğrenilmesi. Mesleki Eğitim Kanunu`nda, Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanunu`nda, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu`nda İş Sağlığı ve Güvenliği hükümlerinin anlaşılması. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu`nda ve Yapı Denetimi Hakkında Kanunu`nda İş Sağlığı ve Güvenliği hükümlerinin öğrenilmesi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İSGGM, İSGÜM, ÇASGEM, MYK, AFAD, THSK, Mesleki Hastalıklar Hastaneleri, SGK, RTV kurumsal yapılarının anlaşılması.
    Dersin İçeriği Türk Hukuk Sisteminde İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatında temel kavramlar. T. C. Anayasasında İş Sağlığı ve Güvenliği. Çalışma Hukukunda İş Sağlığı ve Güvenliği. Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatında düzenlemeleri. 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu`nda İş Sağlığı ve Güvenliği. 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu`nda İş Sağlığı ve Güvenliği. 5232 Sayılı Türk Ceza Kanunu`nda İş Sağlığı ve Güvenliği. 1580 Sayılı Belediyeler Kanunu`nda İş Sağlığı ve Güvenliği. 3308 Sayılı Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu`nda İş Sağlığı ve Güvenliği. 4857 Sayılı İş Kanunu`nda İş Sağlığı ve Güvenliği. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu`nda İş Sağlığı ve Güvenliği. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu. Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu`nda İş Sağlığı ve Güvenliği. İş Mahkemeleri Kanunu`nda İş Sağlığı ve Güvenliği. Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu`nda İş Sağlığı ve Güvenliği. Kimyagerlik ve Kimya Mühendisleri Kanunu`nda İş Sağlığı ve Güvenliği. Maden Kanunu`nda İş Sağlığı ve Güvenliği. Mesleki Eğitim Kanunu`nda İş Sağlığı ve Güvenliği. Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanunu`nda İş Sağlığı ve Güvenliği. Öğle Dinlenmesi Kanunu`nda İş Sağlığı ve Güvenliği. Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu`nda İş Sağlığı ve Güvenliği. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu`nda İş Sağlığı ve Güvenliği. Türk Borçlar Kanunu`nda İş Sağlığı ve Güvenliği. Yapı Denetimi Hakkında Kanunu`nda İş Sağlığı ve Güvenliği. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı. Ulusal İSG kurum ve kuruluşları. İSGGM, İSGÜM, ÇASGEM, MYK, AFAD, THSK, Mesleki Hastalıklar Hastaneleri, SGK, RTV.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster