Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Ekosistem, ekosistemi oluşturan öğeler, canlılar ve mikroorganizmaların sınıflandırılması
|
K1-BÖLÜM-E
|
2
|
Mikrobiyolojinin genel tanımı ve tarihçesi, çevre mikrobiyolojisinin tanımı ve bileşenleri, hücre, hücrenin organalleri ve hücrenin kimyasal bileşimi
|
K1-BÖLÜM-E, K2-BÖLÜM-1
|
3
|
Bakteriler
|
K1-BÖLÜM-B, K2-BÖLÜM-5
|
4
|
Viruslar
|
K1-BÖLÜM-V
|
5
|
Mavi-yeşil algler
|
K1-BÖLÜM-A
|
6
|
Protozoalar
|
K1-BÖLÜM-P
|
7
|
Algler
|
K1-BÖLÜM-A
|
8
|
Mantarlar
|
K1-BÖLÜM-F
|
9
|
Mikroorganizmalarda üreme, büyüme ve ölüm
|
K1-BÖLÜM-P
|
10
|
Mikroorganizmaların enerji üretim süreçleri
|
K1-BÖLÜM-E
|
11
|
Ekosistemde enerji akışı
|
K1-BÖLÜM-E
|
12
|
Biyolojik arıtma sistemlerinde bakterilerin üreme ve gelişmeleri
|
K1-BÖLÜM-W
|
13
|
Biyolojik arıtma sistemlerinde gözlenen indikatör mikroorganizmalar ve atıksudaki anlamları
|
K1-BÖLÜM-W
|
14
|
Zararlıların mikrobiyel kontrolü-Biyolojik mücadele
|
K1-BÖLÜM-B
|
Ön Koşul
|
yok
|
Ders Dili
|
Türkçe/İngilizce
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Müge FIRAT
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1- Gabriel, B. (2002). Encyclopedia of environmental microbiology. Wiley-Interscience Publication.
K2- Thieman, W. J., Palladino, M.A. (2013). Biyoteknolojiye Giriş, Palme Yayıncılık, Ankara.
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Çevredeki mikroorganizma çeşitlerinin tanınması, hem birbirleriyle hem de diğer canlılarla ilişkilerinin incelenmesi ve çevre mikrobiyolojisi hakkında bilgi sahibi olunması amaçlanmaktadır.
|
Dersin İçeriği
|
Ekosistem, ekosistemi oluşturan öğeler, canlılar ve mikroorganizmaların sınıflandırılması; Mikrobiyolojinin genel tanımı ve tarihçesi, çevre mikrobiyolojisinin tanımı ve bileşenleri, hücre, hücrenin organalleri ve hücrenin kimyasal bileşimi; Bakteriler; Viruslar; Mavi-yeşil algler; Protozoalar; Algler; Mantarlar; Mikroorganizmalarda üreme, büyüme ve ölüm; Mikroorganizmaların enerji üretim süreçleri; Ekosistemde enerji akışı; Biyolojik arıtma sistemlerinde bakterilerin üreme ve gelişmeleri; Biyolojik arıtma sistemlerinde gözlenen indikatör mikroorganizmalar ve atıksudaki anlamları; Zararlıların mikrobiyel kontrolü-Biyolojik mücadele
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Alanı ile ilgili temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir.
|
5
|
2
|
Ekosisteme ait temel bileşenler hakkında bilgileri uzmanlık düzeyinde geliştirir.
|
4
|
3
|
Çevre Sağlığı alanında elde edinilen bilgileri farklı disiplinler ile birleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur.
|
4
|
4
|
Uzmanlık gerektiren sorunları bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak çözer.
|
-
|
5
|
Çevre Sağlığı ile ilgili bilgileri eleştirel bir şekilde değerlendirir.
|
4
|
6
|
Çevre Sağlığı ile ilgili veri toplama, yorumlama, bilimsel etik değerleri göz önünde bulundurur.
|
-
|
7
|
Çevre Sağlığı alanı ile ilgili konularda iyileştirme stratejiler geliştirir ve yönetim planları hazırlar.
|
-
|
8
|
Disiplinler arası bireysel ve takım halinde çalışabilme ve sorumluluk alma becerisini kazanır.
|
-
|
9
|
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü iletişim kurma tekniklerine hâkim olur.
|
-
|
10
|
Alanı ile ilgili yasal mevzuat hakkında bilgi sahibi olur ve bu mevzuatları yorumlar.
|
-
|
11
|
Alanı ile ilgili evrensel, toplumsal ve mesleki etik değerleri göz önünde bulundurur.
|
4
|