Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Finansal Yönetim ve Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı (Finansal Analiz Yöntemleri)
|
Kaynak 1 Bölüm 4
|
2
|
Finansal Yönetim ve Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı (Finansman Yöntemleri)
|
Kaynak 1 Bölüm 4
|
3
|
Sağlık Hizmeti Sunucularına Geri Ödeme Yöntemleri
|
Kaynak 3 Bölüm 9
|
4
|
Sağlık Kurumlarında İKY (İKY ilkeleri)
|
Kaynak 3 Bölüm 10
|
5
|
Sağlık Kurumlarında İKY (İKY Planlaması)
|
Kaynak 3 Bölüm 10
|
6
|
Sağlık Kurumlarında Stratejik Yönetim (SWOT Analizi)
|
Kaynak 3 Bölüm 12
|
7
|
Sağlık Kurumlarında Stratejik Yönetim (Stratejik Tercih Yöntemleri)
|
Kaynak 3 Bölüm 12
|
8
|
Sağlık Kurumlarında Performans Yönetimi (Performans Değerlendirme Yöntemleri)
|
Kaynak 3 Bölüm 13
|
9
|
Sağlık Kurumlarında Performans Yönetimi (Performans Değerlendirme Hataları)
|
Kaynak 3 Bölüm 13
|
10
|
Sağlık İşletmeciliğinde Çağdaş Yaklaşımlar (TKY, Dış Kaynak Kullanımı, Kıyaslama)
|
Kaynak 3 Bölüm 16
|
11
|
Sağlık İşletmeciliğinde Çağdaş Yaklaşımlar (Küçülme, Personel Güçlendirme, Öğrenen Örgütler)
|
Kaynak 3 Bölüm 16
|
12
|
Sağlık Kurumlarında İnovasyon Yönetimi
|
Kaynak 3 Bölüm 16
|
13
|
Sağlık Kurumlarında Teknoloji Yönetimi
|
Kaynak 3 Bölüm 14
|
14
|
Sağlık Kurumlarında Kriz ve Stres Yönetimi
|
Kaynak 3 Bölüm 16
|
Ön Koşul
|
Ön koşul dersi bulunmamaktadır
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Sinan Bulut
|
Dersi Verenler
|
1-)Doçent Dr. Sinan Bulut
|
Ders Yardımcıları
|
Dr. Öğr. Üyesi Ülkühan Bike Esen
|
Kaynaklar
|
1. Lawrence F. W. (1995). Health Care Administration: Principles, Practices, Structure, and Delivery. Aspen Publishers, Inc., Gaithersburg, Maryland.
2. Kavuncubaşı Ş., Yıldırım S.(2018). Hastane ve Sağlık Kurumları Yönetimi, Ankara: Siyasal Kitapevi.
3. Dilaver T., Oğuz I. ,Mahmut A. (2017). Sağlık İşletmeleri Yönetimi, Ankara: Nobel Yayıncılık.
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Öğrencinin hastaneler başta olmak üzere sağlık kurumlarında ki yönetsel süreçlerin işleyişini anlama, değerlendirme ve geliştirilmesine yönelik bilgi kazandırmak.
|
Dersin İçeriği
|
Hastaneler başta olmak üzere sağlık kurumlarında finanasal yönetim, insan kaynakları yönetimi, destek hizmetleri, bilgi sistemleri, zaman yönetimi gibi konularda teorik ve uygulama yönelik bilgiler.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Sağlık Yönetimi alanında sahip olunan teorik ve uygulamaya yönelik bilgileri uzmanlık düzeyinde kullanır
|
5
|
2
|
Sağlık yönetimi alanında yapılacak çalışmalara ilişkin veri toplar, analiz eder ve değerlendirir
|
-
|
3
|
Ulusal ve uluslararası sağlık sistemlerinin bileşenlerini ve sağlık politikalarını yorumlar
|
3
|
4
|
Sağlık kurumları yönetimi sürecinde ortaya çıkan sorunlarda eleştirel ve yaratıcı düşünme, karar verme ve problem çözmede bilimsel yöntem ve teknikleri kullanır
|
4
|
5
|
Sağlık sistemi örgütlenmesinde tüm birimlerin görev yetki ve sorumluluklarını bilerek toplumun sağlık statüsünü geliştirecek şekilde görev yapar
|
3
|
6
|
Sağlık sisteminin işleyişini kavrama, değerlendirme ve yönlendirebilecek yeterlikte, ilgili kuramsal ve uygulamaya ilişkin bilgileri mesleki hayatta kullanır.
|
4
|
7
|
Alana ilişkin bilimsel bir araştırma tasarlar ve gerçekleştirir.
|
-
|
8
|
Bilimsel bir çalışmayı alanı ile ilgili bilgilerini kullanarak analiz eder ve yorumlar.
|
-
|
9
|
Etik ilkelerin ve etik kurulların birey ve toplum için önemini açıklar, etik davranır.
|
-
|