ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Araştırmaları ve Metodoloji TAR556 BAHAR 3+0 S 8
    Öğrenme Çıktıları
    1-Türkiye Cumhuriyeti tarihi ile ilgili ulusal ve uluslar arası kaynakları, başvuru eserlerini, süreli yayın ve telif eserleri analiz eder.
    2-Üst düzey bilgi ve uzmanlık gerektiren bir konunun nasıl araştırılacağını açıklar.
    3-Tespit edilen bir konuyu sentez ve analiz düzeyinde değerlendirir.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Prof.Dr. İsmet ÜZEN
    Dersi Verenler

    1-)Profesör Dr. İsmet Üzen

    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1: Yalçın, E. S., Türkiye Cumhuriyeti Tarihinin Kaynakları, Berikan Y., Ankara, 2007. K2: Acun, F., Yakın Dönem Tarih Metodolojisi, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, C XIV, Sayı 42, Ankara, 1998. K3: Akbulut, D.A., Türkiye Cumhuriyeti Tarihinin Araştırma Metodu Hakkında Bazı Mülahazalar?, Milli Kültür, Sayı 81, Ankara, 1991. K4: Osmanlı Arşivleri Rehberi, İstanbul, 2000. K5: Cumhuriyet Arşivleri Rehberi, Ankara, 1994. K6: İnuğur, M. N., Basın ve Yayın tarihi, Çağlayan Kitabevi, İstanbul, 1982.
    Yardımcı Kitap Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, ATASE ve diğer arşivlerin katalog ve tanıtım kitapları. Nutuk ve Hatıralar, Arşiv katalogları ve süreli yayın koleksiyonları.
    Dersin Amacı Milli Mücadele ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi ile ilgili birinci el kaynakları ve araştırma eserlerini incelemek.
    Dersin İçeriği Türkiye Cumhuriyeti Tarihi ile ilgili kaynakların; arşiv malzemesi, dönemin gazeteleri, dergileri, resmi ve özel kurum yayınları kütüphane malzemesi, biyografi ve otobiyografiler, anılar, süreli yayınlar ve diğer eserlerin tanıtılması. Bu kaynakların değerlendirilmesi, analizi ve yorumlanması. Türkiye Cumhuriyeti Tarihi ile ilgili bir araştırma hazırlanırken karşılaşılacak metodolojik problemler; konunun belirlenmesi, konunun sınırlandırılması, bibliyografyanın belirlenmesi ve toplanması, eser ve makalelerin fişlenmesi, arşiv malzemesinin belirlenmesi ve toplanması, sözlü tarih çalışmaları, araştırmanın yazıya dökülmesi sırasında fişlerin sınıflandırılması, metin düzenlemesi, dipnot şekilleri, önsöz, giriş, sonuç, ekler ve kaynakça bölümlerinin hazırlanması ve konuyla ilgili diğer problemler üzerinde durulacaktır.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster