ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi

• Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Sürdürülebilir Kent ve Çevre SKY536 GÜZ-BAHAR 3+0 Fakülte S 8
    Öğrenme Çıktıları
    1-Çevre ve sürdürülebilir kavramlarını tanımlar.
    2-Sürdürülebilir kent kavramını tartışır.
    3-Nüfus sorununu analiz eder.
    4-Çevre-sürdürülebilir kalkınma ilişkisini tartışır.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr.Öğr.Üyesi İsmet AKBAŞ
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Tosun, E. (2018). Sürdürülebilir Kentleşme Kent Modelleri Üzerine Bir İnceleme. Dora Yayınları, Bursa. K2. Keleş, R. (2015). Kentleşme Politikası. İmge Kitabevi, Ankara. K3. Toprak, Z. (2016). Kent Yönetimi ve Politikası. Siyasal Kitabevi, İzmir. K4. Keleş, R., Hamamcı, C., & Çoban, A. (2009). Çevre Politikası. İmge Kitabevi, Ankara. K5. Ercoşkun, Ö. (2018). Sürdürülebilir Kentsel Planlama ve Tasarım-Dünya Örnekleri. Gazi Kitabevi, Ankara. K6. Cansaran, D. (2019). Sürdürülebilir Kentler için Çevre Bilinci. Gece Akademi, Ankara. K7. Akbaş, İ. (2020). Kentsel Metabolizma Kavramının Evrimi: Kentsel Metabolik Yönetişim. IBAD Journal of Social Sciences, 6, 481-504.
    Yardımcı Kitap YK1. Ataöv, A., & Tekeli, İ. (2017). Sürdürülebilir Toplum ve Yapılı Çevre. İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul.
    Dersin Amacı Sürdürülebilirlik kavramıyla birlikte kentsel gelişme ya da evrim sürecinde, kentsel üretim-tüketim ve atık zinciri dengesinin çevresel kaynaklar üzerindeki etkileri olarak tanımlanabilecek ekolojik ayak izi olgusunun gündeme getirmiştir. Bu bağlamda kentlerin yeniden yapılandırılmasında ekolojik unsurların etkin olduğu kentsel alanları oluşturmasına dönük yaklaşımlar kabul görmüştür. Ders kapsamında, sürdürülebilirlik kavramı doğrultusunda kentsel yayılma, kentsel büyüme, kentsel gelişme, gecekondulaşma, kentsel yenileme, kentsel iyileştirme, soylulaştırma, su, enerji, hava ve iklim kavramının tanımlanması, atık ve su yönetimi, sürdürülebilir tüketim, ekolojik ayak izi kavramları ele alınacaktır. Bu derste öğrencilere kentsel nüfusa uygun kentsel çevre ya da mekânların kurgulanması, sosyal ve kültürel yaşam kalitesinin arttırılmasına yönelik olarak kentsel arazi kullanımı ve kent formları üzerinde ekolojik unsurların etkin olmasına hedefleyen kentsel model arayışları aktarılacaktır.
    Dersin İçeriği Sürdürülebilir kavramı ve sürdürülebilir kalkınma kavramı,Kentsel yayılma, kentsel büyüme, kentsel gelişme, Optimal kent ölçeği, Gecekondulaşma, kentsel yenileme, kentsel iyileştirme, Kentsel canlandırma, soylulaştırma,Sürdürülebilir tüketim ve ekolojik ayakizi, Sürdürülebilir kent ölçütleri ve standartları, Sürdürülebilir kent ölçütlerini belirleyen uluslararası belgeler, Kent ekolojisi, Sürdürülebilir Kentleşme Modelleri, Sürdürülebilir Kentsel Planlama, Kentsel Metabolizma, Akıllı Kent, Dünyadaki eko-kent örnekleri ve sürdürülebilir kentler endeksi
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster