ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Türkiye`de Kentleşme ve Kentsel Değişme SKY538 GÜZ-BAHAR 3+0 Fakülte S 8
    Öğrenme Çıktıları
    1-Kavramlar Arası İlişkiler Kurar
    2-Kavramları Etimolojik Açıdan yorumlar
    3-Soyut düşünebilme yeteneğini geliştirir
    4-Türkiye`de kentleşmenin nedenlerini yorumlar
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr.Öğr.Üyesi İsmet AKBAŞ
    Dersi Verenler

    1-)Doçent Dr. İsmet Akbaş

    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1: Keleş, R. (2016). Kentleşme Politikası,14. Baskı, İmge Kitabevi, Ankara. K2: Bookchin, Murray (1999) Kentsiz Kentleşme, Ayrıntı Yayınları, İstanbul. K3: Tekeli, İ. (1999) Türkiye`de Cumhuriyet Döneminde Kentsel Gelişme ve Kent Planlaması, 75 yılda Köylerden Şehirlere, Tarih Vakfı Yayını, İstanbul. K4: Toprak, Zerrin (2016). Kent Yönetimi ve Politikası, Siyasal Kitabevi, İzmir. K5: Özer, İnan (2004) Kentleşme Kentlileşme ve Kentsel Değişme, Bursa.
    Yardımcı Kitap YK1: Keleş, R. (1998) Kent Bilim Terimleri Sözlüğü, İmge Kitabevi, Ankara. YK2: Wirth, L., (2002), Bir Yaşam Biçimi Olarak Kentlileşme, 20. Yüzyıl Kenti, s. 77-106, Ed. Çev.: Duru, B. ve Alkan, A., İmge Kitabevi, İstanbul. YK3 :Mengi, Ayşegül (Edt)(2007) Kent ve Politika Antik Kentten Dünya Kentine, İmge Kitapevi Yayınları, Ankara. YK4: Görmez, Kemal (1997) Kent ve Siyaset, Gazi Kitapevi Yayınları, Ankara.
    Dersin Amacı Ülkemizde çok partili döneme geçildikten sonra kamu hizmetlerinin kırsal alanlara götürme amacı ön plana geçmiş ve bu amaca ulaşabilmek için kırsal yöreler de alt yapı yatırımları hızlı bir şekilde hayata geçirilmiştir. Bu yatırımlar arasında karayolu yatırımları, ticari ve sanayi yatırımları yer almaktadır. Buna bağlı olarak ülkemizdeki kentler, büyük boyutlara ulaşan ve karmaşık sorunları da birlikte getiren bir göç olgusuyla karşı karşıya kalınmıştır. Bu derste öğrencilere, Türkiye`de kentleşmenin nedenleri, kentleşme modelleri, kentsel değişme ve nedenleri, kentsel nüfus dağılımı, kentleşmede yaşanan bölgesel farklılıklar, Türkiye`de kentleşme sorun ve politikalarına ilişkin yaklaşımlar ele alınacaktır. Bu amaçla Türkiye`de kentleşmenin neden ve sorunlarının tespit edilmesi ve sorunların çözümüne ilişkin stratejilerin geliştirilebilmesi için gerekli temel bilgilerin, analitik bir bakışın ve analiz becerisinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
    Dersin İçeriği Kentleşme kavramının tanımlanması,Kentleşme tarihçesi, kentleşme nedenleri, Türkiye`de kentleşme modelleri,Türkiye`de kentleşme nedenleri,Türkiye`de kentleşme politikaları: 1960 öncesi dönem,Türkiye`de planlı dönemde kentleşme politikası: 1960-1980, Türkiye`de planlı dönemde kentleşme politikası: 1980 sonrası dönem,Türkiye`de kentleşme sorunları: Nüfus artışı ve demografik sorunlar, çevre kirliliği , çevre kirliliği,Türkiye`de kentsel topraklar,Türkiye`de kent planlaması,Türkiye`de konut politikası,Türkiye`de kentsel dönüşüm
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster