Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğretim Üyesi Abdulhekim AĞIRBAŞ
|
Dersi Verenler
|
1-)Doktor Öğretim Üyesi İsmail Kılıç
|
Ders Yardımcıları
|
Bölümün Öğretim Elemanları
|
Kaynaklar
|
K1. Ünal, M. (2019). Kur`ân`ın Anlaşılmasında Kırâat Farklılıklarının Rolü. Hacıveyiszade İlim ve Kültür Vakfı Yayınları, İstanbul.
K2. Karaçam, İ. (1996). Kırâat İlminin Kur`an Tefsirindeki Yeri ve Mütevatir Kırâatların Yorum Farklarına Etkisi. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı, İstanbul.
K3. Çetin, A. (2010). Kıraatlerin Tefsire Etkisi. Ensâr Neşriyat, İstanbul.
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. İsfahânî, R. E. K. M. (1430/2009). el-Müfredât fî Garîbi`l-Kur`an. Thk. Safvân Adnân Davûdî. 4. Baskı. Daru`l-Kalem, Dımeşk.
YK2. Muhaysin, M. S. (1404/1984). el-Kırâât ve Eseruha fi Ulûmi`l-Arabiyye. 2 Cilt. Mektebetü Külliyati`l-Ezheriyye, Kahire.
|
Dersin Amacı
|
Bu ders, ferşu`l-hurûf kapsamındaki kıraat farklılıklarının anlam bakımından Kur`an âyetlerinde ne gibi değişikliklere yol açtığını örnekler eşliğinde incelemeyi ve kıraat farlılıklarının farklı ilimlerle olan ilişkisini analiz etmeyi amaçlar.
|
Dersin İçeriği
|
Klasik tefsir ve kıraat eserlerinde kıraat farklılıklarına yönelik yorum ve açıklamaları mukayeseli olarak inceler. Bu bağlamda müelliflerin kıraatleri tevcih ve temellendirme yöntemini, kıraatleri kabul kriterlerini, tercih ve tenkit ettikleri kıraatleri öğrenir.
|