Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğretim Üyesi Abdulhekim AĞIRBAŞ
|
Dersi Verenler
|
1-)Doçent Dr. Abdulhekim Ağırbaş
|
Ders Yardımcıları
|
Bölümün Öğretim Elemanları
|
Kaynaklar
|
K1. Ağırbaş, A. (2021). Kırâat Eğitim-Öğretim Geleneği ve Günümüzdeki Uygulamalar (Türkiye-Suudi Arabistan-Mısır Örneği), Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü Temel İslam Bilimleri ABD. Ankara.
K2. Muhammed Emin Efendi. (ts.). Umdetü`l-Hullân fi İzâh-i Zübdeti`l-İrfan. Asitâne Yayınları, İstanbul.
K3. Hâmid, A. (ts.). Zübdetü`l-İrfân, Âsitâne Yayınları, İstanbul.
K4. Dimyâtî, Ş. A. M. A. (2011). İthâfu Fudelâi`l-Beşer fi`l-Kırââti?l-Arbeate Aşer. Thk. Enes Mühre, Dâru`l-Kütübi`l-İlmiyye, Beyrut.
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. İbn Mücâhid, E B. A. (1400/1980). Kitâbü`s-Seb`a fi`l-Kırâât. Thk. Şevki Dayf. Dârü`l-Meârif, Kahire.
YK2. Dânî, E. O. S. (1999). Câmiu`l-Beyân fi`l-Kırââti`s-Seb`a`l-Meşhûre. Nşr. M. Kemal Atik. TDV Yayınları, Ankara.
YK3. İbnü`l-Cezerî, M. Y. (ts.). en-Neşr fi`l-Kıraâti`l-Aşr. Thk. Ali Muhammed Dabba. Dâru`l-Kütübi`l-İlmiyye, Beyrut.
|
Dersin Amacı
|
Öğrencinin, kendi çalışmalarını yaparken literatür bilgisine sahip olmasını, alanında çalışma yapılmamış konuları bilmesini ve alana katkı sağlama açısından daha sistemli davranmasını hedefler.
|
Dersin İçeriği
|
Tarihî süreç içerisinde telif edilmiş klasik kıraat eserleri ve müellifleri hakkında bilgi verir. Kıraat ilmine dair yazılmış olan kaynakları inceler. Kıraat ilminin çeşitli konuları hakkında farklı bakış açılarını ele alır.
|