ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Social Movements and Radicalization POL516 GÜZ-BAHAR 3+0 S 8
    Öğrenme Çıktıları
    1-Eski ve yeni toplumsal hareketlerin tarihsel gelişim aşamalarını ve günümüz toplumuna etkilerini açıklar.
    2-Toplumsal hareketleri açıklamaya yönelik kuram ve yaklaşımları değerlendirir.
    3-Toplumsal hareketleri doğuran nedenleri, nitelik ve temel dinamikleri yorumlar.
    4-Eski ve yeni toplumsal hareketlerin birey ve toplumsal yapı üzerindeki yerel ve küresel düzeydeki etkilerini analiz eder.
    Ön Koşul -
    Ders Dili İngilizce
    Dersin Sorumlusu Dr.Öğretim Görevlisi Çağlar Ezikoğlu
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Della Porta, D., & Diani, M. (2020). Social movements: An introduction. John Wiley & Sons. K2. Martin, W. G. (2015). Making Waves: Worldwide Social Movements, 1750-2005. Routledge. K3. Castells, M. (2015). Networks of outrage and hope: Social movements in the Internet age. John Wiley & Sons.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Dersin amacı, bir kolektif davranış örneği olarak ortaya çıkan toplumsal hareketlerin ya da kitle hareketlerinin temel dinamiklerini, etki ve sonuçlarını, sosyal bilimler aracılığıyla interdisipliner bir biçimde ortaya koymaktır. Toplumsal hareketlerin siyasi, felsefi, sosyolojik, ekonomik ve kültürel temellerini tartışarak; yeni toplumsal hareketlerin itici güç ve dinamiklerini, birey, toplum ve devletler üzerindeki karşılıklı etkileşimini disiplinlerarası düzlemde incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çerçevede toplumsal hareketleri açıklayan teorik yaklaşımların yanısıra, tarihsel ve güncel örnekler irdelenecektir. Dersin bir diğer amaç ve içeriği de; barışçıl toplumsal hareketlerden farklı olarak, Kaynak Mobilizasyonu ve Yeni Toplumsal Hareketler Teorileri gibi toplumsal hareketler teorilerinin sunduğu imkânlar aracılığıyla, bireylerin radikalleşme süreçleriyle ortaya çıkan kolektif siyasal şiddet örgütlenmelerini analiz etmektir. Böylece, kolektif siyasal şiddet örgütlenmelerinin oluşum süreçleri, toplumsal ve siyasal koşullar, örgütsel dinamikler ve bireysel katılımın dinamikleri de ele alınmak suretiyle; ideoloji, aidiyet, kimlik vb faktör ve etmenlerin etkisiyle belirli bir süreç neticesinde şiddet eylemlerine dönüşebilecek aşırıcılık ve radikalleşme olgusunun irdelenmesi de dersin amaçları arasındadır.
    Dersin İçeriği Temel Kavramlar: Toplumsal Hareketler, Kolektif Davranış, Toplumsal Değişim ve Aktivizm Toplumsal Hareketlerin Doğuşu ve Tarihsel Gelişimi Toplumsal Hareket Biçimleri, Nitelikleri ve Aşamaları Toplumsal Hareket Kuramları I Toplumsal Hareket Kuramları II Yeni Toplumsal Hareketler: Eski ve Yeni Toplumsal Hareketlerin Karşılaştırılması Yeni Toplumsal Hareketlerin Nitelikleri, Temel Dinamikleri ve Siyasal Rolü Yeni Toplumsal Hareketlerde İtici Güçler: Küreselleşme, Neo-Liberalleşme Süreçleri ve Sivil Toplum Tartışmaları Sosyal Medya ve Toplumsal Hareketler: Medya ve Aktivizm Toplumsal Hareketlerin Yerel ve Küresel Etkileri: Toplumsal Hareket Örnekleri Toplumsal Hareketlerde Kimlik ve Radikalleşme/Aşırıcılık Radikalleşme/Aşırıcılığın Neden ve Faktörleri Radikalleşme Süreç ve Sonuçları Tersine Radikalleşme
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster