|
Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
|
1
|
Giriş
|
K1 Bölüm 1
|
|
2
|
Terimler ve Tanımlar: Ulus ve Milliyetçilik
|
K1 Bölüm 1
|
|
3
|
Terimler ve Tanımlar: Etnik köken
|
K1 Bölüm 2
|
|
4
|
Açıklamalı Kaynakça Hazırlama
|
K1 Bölüm 3
|
|
5
|
Terimler ve Tanımlar: Irk, Cinsiyet, Sınıf, ...
|
K1 Bölüm 4
|
|
6
|
Milletler Tarihi ve Milliyetçilik: Eski veya Modern?
|
K1 Bölüm 5
|
|
7
|
Özel Durumlar İçin Açıklamalı Bibliyografya
|
K1 Bölüm 5,
|
|
8
|
Araştırma Makalelerinin Ön Değerlendirmesi
|
K1 Bölüm 6
|
|
9
|
Milliyetçilik ve Etnik Köken Teorileri: İlkçi Yaklaşım
|
K2 s.56-78
|
|
10
|
Milliyetçilik ve Etnisite Teorileri: Yapısalcılık / Modernizm
|
K2 s.7-9
|
|
11
|
Milliyetçilik ve Etnik Köken Teorileri: Etno-Sembolizm
|
K2 s.94-112
|
|
12
|
Vaka Çalışmaları: Eski Sovyetler Birliği Bölgeleri
|
K1 Bölüm 7
|
|
13
|
Örnek Olay İncelemeleri: Eski Yugoslavya / Doğu Avrupa Bölgeleri
|
K1 Bölüm 8
|
|
14
|
Proje Sunumları
|
K1 Bölüm 9
|
|
Ön Koşul
|
-
|
|
Ders Dili
|
İngilizce
|
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğretim Üyesi Şuayip Turan
|
|
Dersi Verenler
|
-
|
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
|
Kaynaklar
|
K1. Ichijo A., Uzelac G., (Eds.) (2005). When is the Nation Towards and Understanding of theories of nationalism, Routledge, London and New York.
K2. Özkırımlı, U. (2008). Milliyetçilik Kuramları: Eleştirel Bir Bakış, İstanbul: Doğu-Batı Yayınları.
|
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
|
Dersin Amacı
|
Bu ders, kimlik figürlerinin siyasete ve siyaset figürlerine kimliğe nasıl dönüştüğünün bir araştırmasıdır.
|
|
Dersin İçeriği
|
Okumalar, projeler ve tartışmalar yoluyla, kimlik kategorilerinin ulus, etnik köken, din, ırk, toplumsal cinsiyet, sınıf ve kültürün üreticileri ve etkileri üzerinde duruyoruz. Ders ilk olarak kimlik politikasında kullanılan temel terim ve kavramlara odaklanır ve alanın önde gelen bilim adamları tarafından bu kavramları farklı tanım ve yaklaşımlar açısından ele alır. İkincisi, etnik köken ve milliyetçilik teorilerine, yani ilkelcilik, yapısalcılık / modernizm ve etno-sembolizm araştırılır. Son olarak, ders, bu teorilerin ışığında seçilmiş yeni davaları ele alır. Ders, öğrencilerin belirli ülkelerdeki / durumlarda kimlik sorunları ile ilgili sunumlarıyla bitirilir.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
|
1
|
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanlarının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar.
|
5
|
|
2
|
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanlarının temel kavramlarını kavrar, kavramlar arası ilişkilere hakim olur.
|
4
|
|
3
|
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanının gerektirdiği araştırmaları yapar, araştırmaların nasıl planlanacağı bilgisine ve bunu uygulayabilme becerisine sahip olur.
|
-
|
|
4
|
Alana ilişkin elde edilen bilgileri, ilgili kişilere teorik ve pratik esasları ile aktarabilme yeteneğine sahip olur.
|
4
|
|
5
|
Alanındaki ulusal ve/veya uluslararası toplantılarda sözlü ve yazılı özgün sunumlar yapar.
|
5
|
|
6
|
Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunsalları tespit eder ve araştırma yöntemlerini kullanarak çözüm önerileri geliştirir ve çözümler.
|
-
|
|
7
|
Alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi bireysel çalışma ya da ekip çalışması ile hazırlayıp sunarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir.
|
-
|
|
8
|
Alanın gerektirdiği etik değerleri benimser.
|
4
|
|
9
|
Uluslararası siyasetin toplumsal kökenlerini kavrar.
|
-
|
|
10
|
Uluslararası siyasete dair yeni yaklaşımlar kazanır.
|
3
|
|
11
|
Uluslararası siyasetin çeşitli aşamalarındaki karar alma süreçlerini kavrar.
|
-
|