ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi

• Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Sosyal Etki ve Tutum Değişikliği PSİ505 GÜZ 3+0 S 8
    Öğrenme Çıktıları
    1-Grupların birey davranışı üzerindeki ve bireysel değişkenlerin grup davranışı üzerindeki etkilerini değerlendirir.
    2-Kitlesel davranışların dinamiklerini tartışır.
    3-Tutumların insan davranışı üzerindeki temel etkisini yorumlar.
    4-Önyargıların birey davranışını nasıl etkilediğini örneklendirir.
    5-Öfke duygusu ve saldırganlık davranışının birey davranışları üzerindeki etkisini yorumlar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

(100)

SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14570
    Ödevler3014040
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4014040
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 3014040
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   232
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     7,73 ---- (8)
    Dersin AKTS Kredisi   8
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Sosyal psikoloji ve temel çalışma alanlarının tanımlanması K1 1. Bölüm - K2 1. Bölüm - K3 1. Bölüm
    2 Duygu, düşünce ve davranış kavramlarının tanımının yapılması ve tutumla ilişkisinin açıklanması K1 2. Bölüm - K2 2. Bölüm - K3 2. Bölüm
    3 Sosyal etki kavramının ve sosyal etki türlerinin tanımlanması K1 3. Bölüm - K2 3. Bölüm
    4 Tutum kavramının tanımlanması ve tutumların nasıl oluştuğunun açıklanması K1 4. Bölüm - K2 4. Bölüm
    5 Tutum değiştirme yöntemleri: Bilişsel çelişki kuramları K4 4. Bölüm
    6 Tutum değiştirme yöntemleri: İkna ve ikna ile ilişkili psikolojik değişkenler K4 4. Bölüm
    7 Tutum değiştirme yöntemleri: Uyma kavramı ve uymanın türleri K4 4. Bölüm
    8 Tutum değiştirme yöntemleri: Uyma ile ilişkili yapılan deneylerin incelenmesi ve duygu, düşünce, davranış bağlamında incelenmesi K1 7. Bölüm - K2 7. Bölüm - K3 7. Bölüm
    9 Tutum değiştirme yöntemleri: Uymayı etkileyen faktörlerin tanımlanması K1 8. Bölüm - K3 8. Bölüm
    10 Tutumları etkileyen bir faktör olarak güdülenme kavramı ve güdülenme kuramlarının açıklanması K4 6. Bölüm
    11 Tutumları etkileyen bir kavram olarak ön yargı ve önyargı ile ilişkili kuramlarının tanımlanması K4 6. Bölüm
    12 Tutumları etkileyen bir değişken olarak öfke ve saldırganlık ile ilişkili temel değişkenlerin tanımlanması K4 7. Bölüm
    13 Tutumları etkileyen bir değişken olarak inancın etkisinin tanımlanması K4 8. Bölüm
    14 Tutumlar konusuna ilişkin genel tartışma K4. 9. Bölüm
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Temel Kalafat
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1: Sakallı, U. N. (2015). Sosyal Psikolojide Tutumlar ve Tutum Değişimi. İmge Kitabevi: Ankara. K2: Sakallı, N. (2017). Sosyal Etkiler: Kim Kimi Nasıl Etkiler. İmge Kitabevi: Ankara. K3. Aronson, E., Wilson, T. & Akert, R. (2018). Sosyal Psikoloji. Kaknüs Yayıncılık: Ankara. K4: Hortaçsu, N. (2012). En Güzel Psikoloji Sosyal Psikoloji. İmge Kitabevi: Ankara.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Dersin amacı grupların birey davranışını etkileyen psikolojik süreçlerinin ve tutum değişimine etkisinin incelenmesidir.
    Dersin İçeriği Ders kapsamında sosyal psikolojinin çalışma alanlarının tanımlanması, tutum kavramı ve tutum değişimini etkileyen bireysel ve sosyal faktörlerin incelenmesi, ön yargı, saldırganlık, güdülenme gibi sosyal psikoloji ile ilgili kavramların tanımlanması, tutum değişimi kuramlarının incelenmesi yer almaktadır.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Psikoloji alanına özgü güncel kuramsal ve uygulamalı bilgilere kuramsal ve uygulama açısından aralarındaki ilişkiyi kavrayacak şekilde sahiptir 5
    2 Psikoloji alanına özgü bilimsel ve güncel bilginin doğruluğunu değerlendirebilmenin ötesinde bu bilgilerle ilişkili olduğu bilinen disiplinler ile psikoloji arasındaki etkileşimi kavrar 2
    3 Bireylerin yaşadığı dönüşümlerin nedenler ve sonuçları hakkında bilgi sahibidir. 5
    4 Psikolojinin etkinlik alanlarında (eğitim, uygulama, araştırma ve yönetim) kullanılan analiz tekniklerini, teknolojileri ve bunların uygulamadaki yansımalarını değerlendirir -
    5 Psikoloji alanı ile ilgili bilgi birikiminin oluşturulmasında mevzuat, mesleki değerler ve etik ilkelere uygun hareket eder -
    6 Psikoloji alanı ile ilgili belirlediği sorunlarla ilgili çözüm önerilerini bilimsel verilerle destekler ve yetkin kişilerle paylaşır. -
    7 Psikolojinin bilimsel birikimine katkı sağlayabilecek nitelikte ortak çalışmalar yürütür. 3
    8 Psikoloji ile ilgili bilgi ve uygulamaları sosyal sorumluluk yaklaşımı çerçevesinde projelere dönüştürür. 3
    9 Kişisel ve mesleki gelişiminde yaşam boyu öğrenme ve sorgulama yaklaşımını benimser. -
    10 Bir yabancı dili etkin bir şekilde kullanarak, sözlü ve yazılı iletişim kurar. -
    11 Psikoloji alanındaki araştırmalarla ilgili her türlü araştırma yöntemini ileri düzeyde kullanır. -
    12 Psikoloji ile ilgili takip ettiği güncel çalışmaları ve eleştirel yaklaşımları değerlendirebilme ve çalışmasına dahil edebilme yetkinliğine sahiptir 5
    13 Psikoloji alanında elde ettiği bilgi birikimini kullanarak araştırma yapar ve ilgili araştırmaların sonuçlarını literatür temelinde değerlendirir. 4
    14 Psikoloji yüksek lisans eğitimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine veya aynı düzeydeki mesleğe katkı üretecek biçimde yönlendirir. 3
    15 Psikoloji alanındaki ulusal ve/veya uluslararası toplantılarda sözlü ve yazılı özgün sunumlar yapar. 1
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster