Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Eğitimde politika
|
K1. Bölüm 1
|
2
|
Politika analiz modelleri
|
K1. Bölüm 2
|
3
|
Farklı teorik yaklaşımlar bağlamında eğitim politikası
|
K1. Bölüm 3
|
4
|
Uluslararası ve ulusal örgütlerin Türk eğitim politikalarına yansımaları
|
K1. Bölüm 4
|
5
|
Eğitimde ekonomi politikaları
|
K1. Bölüm 5
|
6
|
Eğitimde maliyet analizi ve maliyet etkililik analizi
|
K1. Bölüm 6
|
7
|
Eğitimde eşitlik politikaları
|
K1. Bölüm 7
|
8
|
Eğitimde teknoloji kullanımı
|
K1. Bölüm 8
|
9
|
Eğitimde nitelik tartışmaları
|
K1. Bölüm 10
|
10
|
Eğitim ve istihdam ilişkisi
|
K1. Bölüm 11
|
11
|
Türkiye`de mesleki eğitim politikaları
|
K1. Bölüm 12
|
12
|
Türkiye`de yetişkin eğitimi politikaları
|
K1. Bölüm 13
|
13
|
Eğitimdeki yapısal güçlükler
|
K1. Bölüm 14
|
14
|
Eğitim politikalarının okullardaki yansıması
|
K1. Bölüm 15
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Adem ÇİLEK
|
Dersi Verenler
|
1-)Doçent Dr. Adem Çilek
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Cemaloğlu, N. , Çoban, Ö., Özdemir, N. ve Bozkurt, S. (2019). Eğitimde politika analizi. Ankara: Pegem Akademi
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Eğitimde farklı politika yaklaşımlarını, politika belirleme sürecinde etkili olan aktörleri ve bu politikaları biçimlendiren ulusal ve evrensel bağlamları kavramak, öğrencilere kamu politikaları ve politika analizi hakkında genel bir anlayış kazandırmak, öğrencilerde kamu politikalarına ilişkin rapor yazma becerisi geliştirmek, öğrencilere politika analizi yapmak için kullanılan yöntemleri ve prosedürleri kazandırmak.
|
Dersin İçeriği
|
Bu derste, kamu politika süreci ve özelde eğitimde politika analizine yönelik olarak politika çalışmalarının tarihsel geçmişi ve gelişim süreci incelenir. Politika analizine ilişkin kuramlar, kavramlar, terimler ve metodolojiler ile politika analizinde kullanılan prosedürler, eğitimdeki güncel politika uygulamaları incelenerek verilir.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Eğitim Yönetimi alanındaki kuram ve yaklaşımlarını bilmek
|
5
|
2
|
Türkiye`de ve dünyada eğitim yönetimi ile uygulamalar konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak
|
4
|
3
|
Eğitim yönetimi kademelerinde görev alma ve yönetme bilgi ve becerilerine sahip olmak
|
-
|
4
|
Araştırmalarla elde ettikleri verileri yorumlama bilgi ve becerisi edinmek
|
5
|
5
|
Bilimsel araştırma tekniklerine, resmi yazışma yazım ilkelerine uygun rapor yazmak
|
-
|
6
|
Eğitim yönetimi alanında yapılmış makale, tez ve rapor gibi bilimsel eserleri anlamak ve yazmak
|
-
|
7
|
Eğitim yönetimi alanında çıkarılan yasal metinleri anlamak ve yorumlamak
|
-
|
8
|
Eğitim yönetiminde mesleki ve bilimsel etik değerlere uygun davranmak.
|
5
|
9
|
Eğitim Yönetimi ile ilgili kuram ve yaklaşımları karşılaştırma.
|
-
|
10
|
Eğitim yönetimi disiplininin eğitim bilimleri ve sosyal bilimler içindeki özgül yeri ve önemini kavrama.
|
-
|
11
|
Türk eğitim sisteminin yönetim, denetim ve mevzuat boyutlarında karşılaşılan sorunları bilimsel bir bakış açısıyla tespit etme ve sorunlara çözüm önerileri getirme.
|
-
|
12
|
Uluslararası düzeyde ortaya çıkan eğitime yönetimime ilişkin yönetim politikalarının ulusal eğitim politikalarına yansımalarını analiz ederek, ulusal düzeyde yeni bakış açıları geliştirebilmek.
|
-
|
13
|
Eğitim sistemine ilişkin geliştirilen politika, plan, program ve stratejileri eğitim ekonomisinin teori ve ilkeleri açısından yorumlayarak; elde edilen sonuçları ulusal ve uluslararası ölçekte değerlendirebilmek.
|
-
|
14
|
Eğitim Yönetimi alanında bilimsel bir araştırma yürütebilmek için gerekli olan yöntemsel becerileri kazanma.
|
-
|
15
|
Eğitim Yönetimi ve eğitim bilimlerinin diğer alt disiplinleri ile sosyal bilimlerin ilgili disiplinleri (psikoloji, sosyoloji, felsefe, yönetim, iktisat, siyaset vb.) arasındaki ilişkileri kavrayıp alanında özümsediği bilgi ve becerilerden yararlanarak disiplinler arası çalışmalar yürütme.
|
-
|