ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Osmanlı Kurumları Tarihi I TAR657 GÜZ 3+0 Fak./ Üni. S 8
    Öğrenme Çıktıları
    1-Osmanlı kurumlarının ortaya çıkışı ile ilgili genel bilgilere sahip olur.
    2-Osmanlı kurumlarının gelişiminde etkili faktörleri analiz eder.
    3-Kurumların Osmanlı Devleti`nin gelişmesindeki yerini tanır.
    4-Osmanlı Devleti kurumları ile kendinden önceki kurumlar arasında sentez yapar.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Uğur Altuğ
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1-İnalcık, H.(2004).Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ (1300-1600), çev. Ruşen Sezer, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul. K2- Gökbilgin, M. T. (1977). Osmanlı Müesseseleri, Teşkilatı ve Medeniyeti Tarihine Genel Bakış, İstanbul. K3-Uzunçarşılı, İsmail H. (1984). Osmanlı Devleti`nin Saray Teşkilatı, Ankara. K4-Uzunçarşılı, İsmail H. (1994). Osmanlı Devlet Teşkilâtına Methal, Ankara.
    Yardımcı Kitap YK1-Halaçoğlu, Y. (2002). Klasik Dönemde Osmanlı Devlet Teşkilatı, Türkler Ansk. C: 9, Ankara. YK2- Ortaylı, İ. (2008).Türkiye Teşkilat ve İdare Tarihi, Cedit Neşriyat, Ankara. YK3- Ünal, M. A. (1997). Osmanlı Müesseseleri Tarihi, Isparta. YK4- Köprülü, M. F. (1981). Bizans Müesseselerinin Osmanlı Müesseselerine Tesiri, İstanbul.
    Dersin Amacı Osmanlı tarihinde genellikle çağlar ayırımı içinde siyasî ve askerî tarih okunmasına karşı, Osmanlı tarihini bir bütün halinde ve çağdaş tarih öğretimi ve araştırmalarına paralel olarak müessese, teşkilat ve medeniyet tarihi çerçevesinde ele alınması hususunda genel bir tanıtım ve hazırlık yapılması amaçlanmıştır.
    Dersin İçeriği Osmanlı Merkez Teşkilatı, Osmanlı Taşra Teşkilatı, Osmanlı Bürokrasisi, Osmanlı Toplum Yapısı, Osmanlı Hukuk Sistemi, Askeri Sistem, Osmanlı Maliyesi, Eyalet Sistemi, Vergi Sistemi, Toprak ve Tımar Sistemi, Vakıflar.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster