ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Osmanlı Bürokrasisi ve Belge Yönetimi BBY612 GÜZ-BAHAR 3+0 S 10
    Öğrenme Çıktıları
    1-Osmanlı bürokrasisini tanır.
    2-Klasik dönem ve modern dönemdeki yazışma yöntemlerini tartışır.
    3-Osmanlı evrak tasnifi ve sistemlerini değerlendirir.
    4-Belge türlerini inceler.
    5-Yazı türlerini tanır.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14570
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4019595
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6019999
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   306
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     10,2 ---- (10)
    Dersin AKTS Kredisi   10
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Dersin genel tanımı
    2 Osmanlı bürokrasisinin oluşumu K-2 Carter Findley`in Osmanlı İmparatorluğunda Bürokratik Reform kitabından önerilen kısımların okunması.
    3 Osmanlı yazışma sistemi K-2 Carter Findley`in Osmanlı İmparatorluğunda Bürokratik Reform kitabından önerilen kısımların okunması.
    4 Tanzimata kadar gelen süreç K-2 Carter Findley`in Osmanlı İmparatorluğunda Bürokratik Reform kitabından önerilen kısımların okunması.
    5 Tanzimat sonrası Osmanlı bürokrasisi K-2 Carter Findley`in Osmanlı İmparatorluğunda Bürokratik Reform kitabından önerilen kısımların okunması.
    6 Bab-ı Asafi K-2 Carter Findley`in Osmanlı İmparatorluğunda Bürokratik Reform kitabından önerilen kısımların okunması.
    7 Bab-ı Defteri K-2 Carter Findley`in Osmanlı İmparatorluğunda Bürokratik Reform kitabından önerilen kısımların okunması.
    8 Osmanlı diplomatiği K-2 Carter Findley`in Osmanlı İmparatorluğunda Bürokratik Reform kitabından önerilen kısımların okunması.
    9 Son donem Osmanlı diplomatiği K-2 Carter Findley`in Osmanlı İmparatorluğunda Bürokratik Reform kitabından önerilen kısımların okunması.
    10 Osmanlıda modern arşivcilik K-2 Carter Findley`in Osmanlı İmparatorluğunda Bürokratik Reform kitabından önerilen kısımların okunması.
    11 Hazinei evrakın kuruluşu K-2 Carter Findley`in Osmanlı İmparatorluğunda Bürokratik Reform kitabından önerilen kısımların okunması.
    12 Tanzimat ve arşivcilik K-2 Carter Findley`in Osmanlı İmparatorluğunda Bürokratik Reform kitabından önerilen kısımların okunması.
    13 Arşivciliğin diplomatik gelişimi K-2 Carter Findley`in Osmanlı İmparatorluğunda Bürokratik Reform kitabından önerilen kısımların okunması.
    14 Evrak tasnifi ve prövenans sistemi, Genel değerlendirme K-2 Carter Findley`in Osmanlı İmparatorluğunda Bürokratik Reform kitabından önerilen kısımların okunması.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Hilal ÇİFTÇİ
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K-1. Özdemir,H., Osmanlı Devletinde Bürokrasi, Jan Reychman- Ananiasz Zajaczkowski, Osmanlı- Türk Diplomatikası El kitabı, K-2. Findley,C., Osmanlı İmparatorluğunda Bürokrati Reform, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul.
    Yardımcı Kitap YK-1. Baltacı, C., İslam Paleografyası,Macar Asıllı Türk Tarihçisi ve Arşivist Lajos Feketenin Arşivciliğimizdeki Yeri
    Dersin Amacı Dersin temel amacı Osmanlı Devletinin kuruluşundan itibaren gelişen ve büyüyen bürokratik yapının incelenmesiyle Öğrencilere Osmanlı bürokrasisinin oluşumu ve ihtiyaca binaen gelişim süreci konusunda bilgi kazandırmaktır.
    Dersin İçeriği Bu dersin kapsamında, Osmanlı Devleti`nin kuruluşundan itibaren bürokrasinin oluşumu ve gelişim sürecinin anlaşılmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Bilgi ve belge yönetimi alanında uzmanlık düzeyinde kuramsal ve uygulamalı bilgi birikimine sahiptir ve bunu geliştirir. 5
    2 Bağımsız ya da ekip üyesi olarak bilgi ve belge yönetimi alanındaki sorunları belirler, çözüm üretir, çözüme işlerlik kazandırır ve gerektiğinde uygular. -
    3 Toplumsal, ekonomik ve kültürel değişimlere duyarlı olmayı sağlayarak sorunları doğru analiz edebilir ve bu doğrultuda mesleki perspektif geliştirebilir. -
    4 Bilimsel araştırma yöntem ve teknikleri konusunda ileri düzeyde bilgiye sahiptir -
    5 Bilgi ve belge yönetimi alanında analiz, yorumlama, değerlendirme becerilerini elde ederek, alan yazınına katkı sağlayacak bilimsel araştırma ve projeler yapabilir. -
    6 Bilgi ve belge yönetimi alanı ile ilgili araştırmaların bütün süreçlerinde toplumsal, bilimsel ve etik değerlere uygun davranır, bilgi ve yeteneklerini bilimsel ve toplumsal katkı için kullanır. -
    7 Bilgi ve belge yönetimi alanındaki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenme gereksinimlerini yönlendirir. -
    8 Bilgi ve belge yönetimi alanındaki ulusal ve uluslararası yayınları ve gelişmeleri takip eder, yerli ve yabancı araştırmacılar veya ilgili kurumlarla bağlantı kurar, böylece disipline yönelik bilgi ve becerilerini geliştirir. -
    9 Sistematik düşünme yetenek ve kapasitesini geliştirir. 4
    10 Araştırma sonuçlarını yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır ve paylaşır. 3
    11 İletişim ve bilgi teknolojilerine yönelik ürün, sistem ve modellerini tanıyarak, doğru ve yerinde kullanabilir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster