Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr.Öğr. Üye. Emine KOÇAK
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1 Kaya, Reyhan (1974).Türk Yazmacılık Sanatı, İstanbul,
K2 Saldıray, Beyhan (1979) Kumaş Baskısında Raport ve Renk Ayrımı İşlemleri, İstanbul,
K3 Ders notları
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Baskı türlerinin kullanım alanları, tekstil malzemelerinde kullanılan araç-gereç ve boyalar hakkında bilgi sahibi olmak .
|
Dersin İçeriği
|
Tekstilde kullanılan baskı çeşitleri, tarihçesi, kullanım alanları, araç ve gereçlerin anlatılması.
Tarihsel gelişim içinde dönem üslupları göz önüne alınarak motif ve tasarım özellikleri hakkında bilgi verilmesi.Tekstilde kullanılan boyar maddelerin tanıtılması ve uygulama yapılması.Yüzey Baskı tekniği ilgili görsel sunum ve uygulamalı örnek baskılar ile birlikte teknik ile ilgili detaylı bilgilerin verilmesi.
Batik çalışmaları yapılması Bağlama ve katlama batik (shibori) yapılması. Mumlu Batik eskiz hazırlıkları. Kazıma tekniğinin uygulanması. İnceleme ve kritik. Serigrafi eskiz çalışmalarının yapılması. Şablonların hazırlanması ve pozlanması. İnceleme ve kritik Bitim işlemleri Bitim işlemlerinin yapılması.Sunum.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Sanat ve tasarım alanıyla ilgili kuram, yöntem, kavram ve kavramlar arası ilişkileri açıklar.
|
5
|
2
|
Sanat ve tasarım eseri üretim sürecinde karşılaşacağı problemleri çözer ve yeni öneriler getirir.
|
-
|
3
|
Güncel sanat anlayışını bilir.
|
5
|
4
|
Farklı disiplinlerden oluşan ekip çalışmalarına katılır ve alan bilgilerinden yararlanır.
|
-
|
5
|
Sanatsal çalışmaları ulusal ve uluslararası düzeyde değerlendirir.
|
-
|
6
|
Alanıyla ilgili gelişmeleri takip eder, yeniliğe ve gelişmeye açık olur.
|
-
|
7
|
Sanat çalışmalarını eleştirel bakış açısıyla yorumlar.
|
-
|
8
|
Uzmanlık alanındaki görsel ve yazılı kaynakları, mesleki terminolojiyi ve kavramları açıklar.
|
-
|
9
|
Uzmanlık alanında edindiği bilgileri sunar.
|
5
|
10
|
Uygulamalı çalışmaları planlar ve süreci yönetir.
|
-
|
11
|
Sanat ve tasarım kuramlarını uygular.
|
-
|