ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi

• Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı TBT191 GÜZ 2+0 S 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Bilgisayar sistemine ait temel kavramları ve işletim sistemini bilir.
    2-Bilgisayar donanım bileşenlerinin görevlerini ve fonksiyonlarını bilir.
    3-İşletim sistemini kullanabilir ve kurulum ayarlama yapabilir.
    4-Kelime işlem programını kullanarak belge oluşturabilir ve istenilen biçimde düzenleyebilir, belgenin özelliklerini değiştirebilir.
    5-Tablolama uygulamasını kullanarak çalışma kitabı oluşturabilir, hücre formülü oluşturabilir, grafik çizdirebilir, program ve çalışma kitaplarının özelliklerini değiştirebilir.
    6-Sunu hazırlama programını kullanarak sunum dosyası oluşturabilir, slayt sıralama, tasarım ve animasyon gibi biçimlendirme özelliklerini ayarlayabilir, program ve sunum özelliklerini değiştirebilir.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

(100)

SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler011010
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011010
    Proje0000
    Laboratuar 0144
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6011010
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   90
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     3 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Bilgisayarın tarihi gelişimi ve temel kavramlar (Dönemlerine göre bilgisayarlar, ikili sayı sistemi ve bellek ölçü birimleri) Bir bilgisayar sisteminin temel özellikleri (Donanım-Yazılım) Ders kitabından ilgili bölümlerin okunarak internetten yapılacak ön araştırma çalışmaları.
    2 Bilgisayarın Yapısı ve İşleyişi (Bellek yapısı, merkezi işlem birimi, donanım birimleri, bilgi depolama birimleri) Ders kitabından ilgili bölümlerin okunarak internetten yapılacak ön araştırma çalışmaları.
    3 Bilgisayar İşletim Sistemi (Bilgisayar sisteminin çalıştırılması) Ders kitabından ilgili bölümlerin okunarak internetten yapılacak ön araştırma çalışmaları.
    4 Bilgisayar İşletim Sistemi (Bilgisayar sisteminin çalıştırılması) Ders kitabından ilgili bölümlerin okunarak internetten yapılacak ön araştırma çalışmaları.
    5 Bilgisayar İşletim Sistemi (Sisteme değişik komutlar verme) Ders kitabından ilgili bölümlerin okunarak internetten yapılacak ön araştırma çalışmaları.
    6 Kelime İşlem Programı (Günlük hayatta kullanılan belge ve yazıları düzenleme, düzeltme ve biçimlendirme) Ders kitabından ilgili bölümlerin okunarak internetten yapılacak ön araştırma çalışmaları.
    7 Kelime İşlem Programı (İş hayatında kullanılan tablo ve iş yazılarını düzenleme ve yazdırma) Ders kitabından ilgili bölümlerin okunarak internetten yapılacak ön araştırma çalışmaları.
    8 Kelime İşlem Programı (Belgelere resim, şekil, nesne ve grafikler ekleme çıkarma ve manyetik ortamlara kaydetme) Ders kitabından ilgili bölümlerin okunarak internetten yapılacak ön araştırma çalışmaları.
    9 Elektronik Tablolama Programı (Matris yapısı, hücre, satır, sütun ve bölge tanımları) Ders kitabından ilgili bölümlerin okunarak internetten yapılacak ön araştırma çalışmaları.
    10 Elektronik Tablolama Programı (Sayısal-alfa sayısal bilgi girişleri ve formül oluşturma aşamaları) Ders kitabından ilgili bölümlerin okunarak internetten yapılacak ön araştırma çalışmaları.
    11 Elektronik Tablolama Programı (Verileri sıraya dizme, istenilen bilgileri süzme ve analiz yapma) Ders kitabından ilgili bölümlerin okunarak internetten yapılacak ön araştırma çalışmaları.
    12 Elektronik Tablolama Programı (Sayısal verilerin özelliklerine göre en uygun grafik tipini uygulama ve biçimlendirme) Ders kitabından ilgili bölümlerin okunarak internetten yapılacak ön araştırma çalışmaları.
    13 Sunu Programı (Sunu şablonunu seçme, bilgisayar ortamında sunu çalışması, en uygun slayt düzeni ve tasarımı) Ders kitabından ilgili bölümlerin okunarak internetten yapılacak ön araştırma çalışmaları.
    14 Sunu Programı ve İnternet Uygulamaları (Sunuyu düzenleme, gösterime hazırlama, İnternet Uygulamaları) Ders kitabından ilgili bölümlerin okunarak internetten yapılacak ön araştırma çalışmaları.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu -
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar Faruk Çubukçu, "Bilgisayara Giriş / Windows 7 Office 2010 Türkçe Sürümleri", Gama Basım Yayım Dağıtım (2011)
    Yardımcı Kitap Alev Sökmen, "Bilgi İletişim Teknolojileri", Detay Yayıncılık (2012)
    Dersin Amacı Bilgisayar sisteminin temel kavramları verilerek, işletim sistemi, internet ve ofis uygulama programlarının (Elektronik kelime işlem, tablolama ve sunu hazırlama programları) temel seviyede kullanımı becerilerini vermektir.
    Dersin İçeriği Bilgisayar donanımı ve yazılımı ile ilgili temel kavramlar, kelime işlem, tablolama, sunu hazırlama yazılımları ve internet teknolojileriyle ilgili temel kavram ve becerilerin kazandırılması.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Bilgi teknolojileri ve bilgisayar bilimleri konularındaki eğitim ihtiyaçlarını belirlenmek. 3
    2 Belirlenen ihtiyaçların giderilmesine yönelik eğitim programlarını gözden geçirilmek, yeniden tasarlamak ve planlanmak. 3
    3 Planlanan eğitimler doğrultusunda akademik yapılanmayı gerçekleştirmek. 3
    4 Bilgisayar laboratuvarları ve iletişim ağını donanımsal ve yazılımsal yapılandırmak. 3
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster